Villieläimiä

villielaimetprint

Aura Nurmi

Villieläimiä

KOLERA

Esikoisrunoteos erään aikakauden lähiöstä, sen lapsista ja vanhemmista. Lähiössä mahdollisuudet ovat rajallisia, mutta tarinankertoja on siitäkin huolimatta lähtenyt sieltä pitkälle uuteen aikaan ja elämään. Teos alkaa vahvana kuvauksena oman elämän haltuunotosta vaihtuvien tilanteiden keskellä ja päättyy dialogiin menneen ja tulevan kanssa.

Villieläimissä kertojaa eivät pelasta koneistona pyörähtelevä yhteiskunta tai kunnan sosiaalityöntekijä vaan Nabokov ja jalokivet. Aura Nurmi kuvaa vaikeita, jopa rankkoja asioita lapsen maailmasta käsin hiljaa leimuten, mikä tekee runoista hyvin hämmentäviä lukukokemuksia, jotka jäävät leijailemaan kirjan sivuille siten, että ne pitäisi lukea uudelleen.

Välittömästi pintaan nousevia tunteita ovat pysähdys ja hämmennys, otteessaan pitävä kerronta sekä toivo. Ehdoton syväluotaus ja tummansininen lukukokemus jokaiselle, joka tekee tilinpäätöstä 1990-luvun laman ja siihen kytkeytyvän suomalaisen lähiöelämän kanssa. Kerronnallisesti Aura Nurmi poikkeaa monista, mutta vain hyvällä tavalla.

Elina Huttunen