Kuva: Jolanda Jokinen

Kolumni

Venäjän mediapoliisi tarkistaa meemisi

KIRILL MARTYNOV

INTERNETIÄ valvovan venäläisen viranomaisen Roskomnadzorin mukaan lähitulevaisuudessa syntyy uusi ammattikunta – mediapoliisit. Valtion palkkalistoilla olevan mediapoliisin tehtävänä on valvoa järjestystä mediassa ja estää häiriöt ja rikkeet.

Tähän hienoon tulevaisuudenvisioon liittyy turvallisuusaspektin lisäksi perustuslain täydellinen unohtaminen, mikä on Venäjän viranomaisille valitettavan tyypillistä. Mikäli perustuslain turvaamat sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat Venäjällä edelleen voimassa, minkäänlaista mediapoliisia ei voi olla olemassa. Mediapoliisia tarvitaan vain, jos on olemassa mediarikollisuutta. Mediarikollisuutta taas olisi hyvin hankala erottaa sanan- ja mielipiteenvapaudesta.

Kysymys voi tietenkin olla näkemys­eroista: joidenkin mielestä uudet median­ muodot ovat oma erityinen todellisuutensa, jonka valvomiseen tarvitaan siihen erikoistunut poliisiviranomainen. Toisista taas niin sanottu uusmedia on vain yksi osa mediaa, joka sananmukaisesti on väline ihmisten väliselle tiedonvaihdolle.

Joka tapauksessa on syytä muistaa, että sosiaalisessa mediassa ja muissa mediamuodoissa ei itsessään ole mitään rikollista. Internetiä voidaan kyllä käyttää rikoksen toteuttamisen välineenä. Netissä on mahdollista esimerkiksi levittää viruksia tai murtautua pankkitileille, mutta sillä ei ole mitään tekemistä median kanssa. Tästä näkökulmasta käsin mediapoliisi on yhtä järkevä idea kuin kirjapoliisi – siitä tulee mieleen Ray Bradburyn kirja Fahrenheit 451.

Roskomnadzorin esittämä tulevaisuuden ennustus pohjautuu arvostettuun lähteeseen nimeltä Uusien ammattien atlas. Julkaisun on rahoittanut Skolkovo-säätiö ja Strategisten aloitteiden toimisto, ja se tarkastelee mahdollisia uusia ammattialoja, joita odotetaan syntyvän vuoteen 2020 mennessä. Yhtenä tulevaisuuden alana kirja mainitsee mediapoliisit, jotka tarkkailevat järjestystä mediassa ja etsivät rikkeitä erityisten ohjelmien avulla. On hämmästyttävää, kuinka avoimesti sensuroijat itse kertovat, että nimenomaan sensuurin ammattilaiset ovat niitä, joita Venäjä tulevaisuudessa tarvitsee. ”Mediaympäristön järjestyksenvalvoja” on ilmeisesti jokaisen lapsen uusi unelma-ammatti.

Virallisesti Roskomnadzor on siis keksinyt mediapoliisit atlaksesta. Herää kuitenkin epäilys, että todellisena inspiraation lähteenä ovat sittenkin olleet internetin suositut poliisimeemit, joissa vitsaillaan erityisen meemien valvontaan keskittyvän kuvitteellisen viranomaisyksikön kustannuksella. Itse asiassa Roskomnadzor, uskomatonta kyllä, liitti juuri tällaisen humoristisen kuvan laitoksen virallisella twitter-tilillä julkaistuun päivitykseen. Kyseessä oli tietenkin uutinen tästä nimenomaisesta ”tulevaisuuden ammatista”, johon laitoksen virkamiehet luonnollisesti samaistuvat vahvasti. Kuvassa luki: ”Roskomnadzor kävi täällä. Tällä kertaa mitään ei blokattu, mutta olettehan tarkempia jatkossa.”

Asian vakavampi puoli on se, mitä viranomaiset eivät edes yritä peitellä: uusi teknologia ja sen mahdollistama sosiaalinen tila ovat vain uusi syy valtion kontrollin kiristämiseen. Valtiolle internet on olemassa, jotta se voisi hallita sitä. Median uusista muodoista on tullut tärkeä osa kansalaisten elämää, eikä valtio aio jäädä sivustaseuraajaksi. Se varustaa mediapoliisien armeijaa ja mediavalvojien kolonnat hiipivät kuin huomaamatta asemiinsa mediavankiloiden läheisyyteen.

Rehellinen ja lainkuuliainen kansalainen muuttuu tässä skenaariossa valtion toimesta mediapartisaaniksi. Ja juuri niin tulee käymään, kun Roskomnadzor lähtee puuttumaan aivan tavalliseen internetin käyttöön ja päästää kontrollinhalunsa ja blokkausvimmansa valloilleen.

NG 86/2016

Suom. Marjo Rudnitskaya

Kun algoritmi otti meistä vallan
Yksityistietojen politiikkaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *