Kuva: Jolanda Jokinen

Suuri Neuvostopedia

Venäjän Wikipedia-hanke on tuomittu epäonnistumaan

KIRILL MARTYNOV

VENÄJÄN PÄÄMINISTERI Medvedev tiedottaa hallituksen kotisivuilla käynnistäneensä hankkeen, jonka tavoite on luoda uusi internetissä julkaistava tietosanakirja. Erityinen työryhmä on alkanut valmistella tätä ”kansallista, tieteellisiin faktoihin perustuvaa ja yleissivistävää, interaktiivista ensyklopedista portaalia”. Sivuston perustana kerrotaan olevan Suuri neuvostotietosanakirja sekä muut vastaavanlaiset venäläiset tietoteokset. Kyseessä on yksi määrätietoisimmista ja järjettömimmistä askeleista kampanjassa, jonka tavoitteena on kieltää kaikki ulkomainen.

Aivan ensimmäiseksi herää kysymys, miksi Wikipedian venäläinen vastine koetaan valtionhallinnossa tarpeelliseksi. Logiikka on päivänselvä – hanke vie eteenpäin ”riippumattoman internetin” ja ”itsenäisen koulutusjärjestelmän” luomista.

Alkuperäinen Wikipedia on epäkaupallinen sivusto, joka toimii läpinäkyvästi ja tarjoaa lukijalleen globaalin käyttäjäkunnan yhteisesti kokoamaa tietoa. Tällainen toimintatapa ei miellytä Venäjän valtaapitäviä vuonna 2016. Wikipedian tyyppinen vapaa informaation vaihdon kanava oli tervetullut, kun tavoitteena vielä oli Venäjän modernisointi.

Nyt sivusto nähdään uhkana maan suvereniteetille. Valtiovalta kokee olonsa epämukavaksi, koska koululaisten merkittävin tietolähde on sen kontrollin ulottumattomissa. Oppilaille on juuri ehditty painattaa ”yhtenäiset”, ”oikeanlaista” historiatietoa tarjoavat oppikirjat. Mitä tapahtuu, jos nuoret alkavatkin verrata kirjojen faktoja Wikipediaan? Pelko on aiheellinen, koska niin tapahtuu väistämättä. Pääministeri on kuitenkin tarttunut ongelmaan ja aikoo estää ulkomailla tuotettua yksipuolista tietoa turmelemasta koululaisten mieliä. Medvedev on julistanut Wikipedian vieraita arvoja edustavaksi ilmiöksi, joka korvataan kotimaisella vastineella. Jos ajatuskulkua viedään hieman pidemmälle, tämä tiivis kansallisen suvereniteetin suojeleminen saattaa merkitä myös aikomusta estää alkuperäisen Wikipedian käyttö Venäjällä.

Kuinka venäläinen Wikipedia sitten toteutettaisiin? Virkamiesten tarkoitus on ilmeisesti julkaista Suuren neuvostotietosanakirjan vanhentunutta tietoa ja luoda säännöt, joita käyttäjien olisi noudatettava voidakseen muokata artikkeleja. Sivusto muistuttaisi Wikipediaa, mutta neutraaliuden ja läpinäkyvyyden sijaan sitä hallitsisivat ideologiset arvot. Uuden venäläisen tietosanakirjan (sopisiko sen nimeksi vaikka Neuvostopedia?) sisältöä rajoitettaisiin sensuurilla ja, mikä vielä pahempaa, kaikenlainen ”historian vääristely” olisi kiellettyä. Toisin sanoen tiedoksi kelpuutettaisiin vain ”oikeanlaiset” aiheet ”oikealla tavalla” esitettyinä.

Lopputuloksena olisi omalaatuinen Wikipedian jäljitelmä, jota hallitsevan puolueen käsi ohjaisi. Sisältöä muokkaisivat vain luotetut kansalaiset, joita vaadittaisiin rekisteröitymään omilla henkilötiedoillaan viranomaisille. Näin ”ylimääräiset käyttäjät” saataisiin suljettua ulkopuolelle.

Hankkeessa huolestuttavat myös itse prosessiin käytettävät resurssit. Viranomaisista muodostetaan työryhmä, joka alkaa käyttää aikaansa sekä veronmaksajien rahaa keksiäkseen, mikä olisi paras tapa korjata jotain täysin toimivaa. Valtion palkolliset laitetaan miettimään, miten Wikipedian käyttö saataisiin loppumaan ja sivusto korvattua jollain ”kotimaisella” tekeleellä. Innokkaat harrastajat täydentävät Wikipediaa ilmaiseksi vapaa-ajallaan, mutta Venäjällä tieto halutaan tuottaa erillisen byrokraattisen prosessin kautta. On vaikea kuvitella vapaaehtoisten innostuvan, jos sivuille ei saa kirjoittaa vapaasti. Areena luovutetaan silloin suosiolla valtionhallinnon kanssa samanmielisten trollien haltuun. Siitä hyötyvät toki molemmat edellämainitut ryhmät – virkamiehet saavat tunnustusta oikeanlaisista, ahkerista editoijista ja trollit töitä moneksi vuodeksi eteenpäin. Kaiken kansan ensyklopedian imitoinnissa riittää puuhaa.

Miksi valtion Wikipedia-hanke on kuitenkin tuomittu epäonnistumaan? Ensinnäkään Venäjän hallitus ei näytä olevan tietoinen siitä, että internetin kuuluisimman tietosanakirjan lisäksi maailmassa on kymmeniä tuhansia pienempiä projekteja, jotka toimivat samalla avoimen datan periaatteella. Erilaisia tietosanakirjoja on joka lähtöön, Tähtien sodan maailmankaikkeutta esittelevästä ensyklopediasta konservatiivisia näkemyksiä sisältävään Conservapediaan. Valtion omalta Wikipedialta puuttuu sitä kaipaava yleisö, oma niché. Olisi hedelmällisempää alkaa kehittää jotakin jo olemassaolevaa tietosivustoa tai antaa määräraha uudelle avoimelle hankkeelle.

Toiseksi Wikipedia on täysin vertaansa vailla monellakin tavalla. Sillä on valtava määrä käyttäjiä ympäri maailmaa. Se on vapaa yhteisö, johon kuka tahansa voi liittyä silmän räpäyksessä. Se pyrkii olemaan neutraali ja katsomaan asioita eri näkökulmista. Se ei ole minkään tietttyä agendaa ajavan ryhmän käsissä tai valtiojohdon peukaloima. Juuri nämä piirteet tekevät Wikipedian suosituksi, ja ne puuttuisivat viranomaisten hallussa olevasta venäläisestä vastineesta.

Ironisinta koko jutussa on kenties se, että uuden isänmaallisen tietosanakirjan parissa työskentelevät viranomaistyöryhmän jäsenet tarvitsevat itsekin tarvitsemaan puolueetonta ja ajantasaista informaatiota. Sitä he löytävät – mistäs muualta, kuin Wikipediasta. Hallituksen uusin neuvostoprojekti on vitsi, jonka voi ottaa tosissaan vain, jos ei ymmärrä mitään Wikipedian kaltaisen palvelun toimintalogiikasta tai haluaa hankkeen varjolla päästä käsiksi valtion budjettivaroihin.

NG 86/2016

Suom. Marjo Rudnistskaya

Yksityistietojen politiikkaa
Tarkoitus ei ole luoda Wikipedian kilpailijaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *