Mohsin Hamid: Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä


Mohsin Hamid: Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä

Otava 2019
Suom. Jaakko Kankaanpää

MOHSIN HAMID on varsinainen ideanikkari, siitä ei ole epäilystäkään. Toissa vuonna suomeksi julkaistu Booker-­ehdokas Exit West käsitteli maagis-realistisesti pakolaiskriisiä, kun taas viime syksynä suomennettu Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä rakentuu yhtä lailla kekseliään ajatuksen varaan.  

Brittiläis-pakistanilaisen kirjailijan järjestyksessään kolmas teos parodioi self help -oppaita. Sinä-muotoon luottaen, päähenkilöään puhutellen se maalaa katsojan eteen kuvan köyhistä oloista ponnistavasta sairaasta pojasta, joka nousee sinnikkyydellään suuriin rikkauksiin. Samoin kuin päähenkilöt, jäävät myös tapahtumapaikat nimeämättömiksi. Arvata kuitenkin saattaa, että teos sijoittuu Hamidin kotimaahan Pakistaniin: luokkaerojen ja korruption riipimään valtioon. 

Päähenkilö etenee elämässään teoksen muodon mukaan, joka ikään kuin ohjailee hänen valintojaan osuvasti nimetyillä luvuilla, kuten ”Hanki koulutus” tai ”Muuta kaupunkiin”. Tavoite on nousta ryysyistä rikkauksiin. Pian kirjan parodinen elementti käy kuitenkin selväksi, kun ohjeet alkavat muuttua väkivaltaan kannustamiseksi ja vehkeilyksi poliitikkojen kanssa.

Kuten todettua, Hamidin teos rakentuu jälleen loistavalle idealle. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin – kuten Exit Westin kohdalla – kompastelevan omaan nokkeluuteensa. Hahmot jäävät ohuiksi, ja pitkiä ajallisia hyppyjä tekevä tarinamuoto etäännyttää tapahtumien koheesiosta. 

Mikäli Hamidin tarkoitus on vain parodioida länsimaisia elämäntaito-­oppaita ja osoittaa mahdollisuuksien epätasainen jakautuminen, palvelee kirjan muoto tarkoitustaan. Mutta jos kirjailija tahtoisi syventää tarinaansa, voisi hän siihen kykyjensä puolesta yltää ja lopputulos voisi olla erinomainen. Nyt teos jää valitettavasti vain näppäräksi ja kohtalaisen nautittavaksi – mutta myös helposti unohdettavaksi lukukokemukseksi.  

Jenni Lindvall