Pentagonin ”hyödylliset idiootit”

Ainakin yksi asia yhdistää Yhdysvaltojen demokraatteja ja republikaaneja: taistelu Venäjää vastaan. Heidän mukaansa Vladimir Putin ei pidä Yhdysvaltojen päättäväisyyttä puolustaa liittolaisiaan uskottavana ja haluaa suojata autoritaarista hallintoaan demokratian ja liberaaliuden tartunnalta ja on siksi valinnut aggressiopolitiikan länsimaita kohtaan. Koska rauha ja demokratia on turvattava, Yhdysvaltojen armeija ja molempien puolueiden parlamentaarikot ovat päättäneet ryhtyä vastahyökkäykseen.

Ensimmäisenä asialla on armeija. Yhdysvaltojen puolustusministeriö on juuri saanut valmiiksi Valkoisen talon tilaaman selvityksen, jossa suositellaan ydinaseiden käytön laajentamista.1 Selvityksen mukaan ydinaseiden tuhovoima on nykyisessä muodossaan liian suuri, jotta ne toimisivat todellisena pelotteena, ja siksi olisi kehitettävä näppäriä miniydinaseita, joita voitaisiin hyödyntää entistä laajemmassa konfliktivalikoimassa. Näihin kuuluisivat myös ”ei-ydinaseet”, kuten viestintäverkostojen tuhoaminen, kemialliset ja biologiset aseet, kyberhyökkäykset ja niin edelleen.

Vuonna 2016 presidenttiehdokas Donald Trump osoitti heikot tietonsa peloteteoriasta kysymällä eräältä neuvonantajaltaan: ”Mitä hyötyä on ydinaseista, jos niitä ei voi käyttää?”2 Pentagonin selvitys antaa hänelle oman vastauksensa. Kun tunnetaan Venäjän (sekä Kiinan) ”geopoliittiset ambitiot” ja tiedetään, että Venäjä tahtoo sekä ”muuttaa Euroopan kartan voimakeinoin” että ”kyseenalaistaa kylmän sodan jälkeisen kansainvälisen järjestyksen”, Yhdysvaltojen on viipymättä aloitettava ”ydinaseiden[sa] nykyaikaistaminen”. Se auttaa amerikkalaisia pysymään ”vapauden uskollisina vartiosotilaina”. Näin pyyteettömällä demokratian puolustamisella ei ole hintaa – tai nimenomaan on: se kolminkertaistaisi Yhdysvaltojen ydinasebudjetin.

Tällainen uuden kilpavarustelukierteen käynnistämistä palveleva geopoliittinen pelon lietsonta herättäisi Yhdysvalloissa enemmän vastustusta, jos Yhdysvaltojen vasemmistoa edustavat tahot eivät olisi jo vuoden ajan yrittäneet jatkuvasti esittää Trumpia Moskovan sätkynukkena3 – jopa siinä määrin, että se on pakottanut Trumpin toimittamaan aseita Ukrainalle (mistä hänen demokraattinen edeltäjänsä kieltäytyi) ja koventamaan Venäjän vastaisia pakotteita. Entinen demokraattien varapresidentti Joseph Biden riemuitsee siitä tuoreessa artikkelissaan, jonka otsikko on terävän paljastava: ”Miten pitää puolensa Kremliä vastaan? Näin suojellaan demokratiaa sen vihollisilta.”4

Samaan aikaan ulkoasiainkomission demokraattiset senaattorit ovat julkistaneet raportin, jossa analysoidaan ”Putinin epäsymmetristä hyökkäystä demokratiaa vastaan Venäjällä ja Euroopassa”. MSNBC-kanavan Trumpin vastaisen ”vastarintaliikkeen” äänitorvi ja tähtitoimittaja Rachel Maddow nosti raportin esiin välittömästi ja perinteistäkin kiihtyneemmin: ”Eikä presidentti ole tehnyt mitään tämän tulipalon sammuttamiseksi. Hän vain seuraa liekkien leviämistä!” Maddow voi nyt nukkua yönsä rauhassa, sillä Pentagon tulee suojelemaan häntäkin.

Serge Halimi on Le Monde diplomatiquen päätoimittaja. Suom. Kirsi Kinnunen