Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö


Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö

Aula & Co 2019
Suom. Taina Helkamo

VENEZUELASSA SYNTYNEEN, nykyisin Espanjassa asuvan toimittaja-kirjailija Karina Sainz Borgon esikoisromaani Caracasissa on vielä yö on hätkähdyttävä kuvaus kaaokseen ajautuneesta maasta. Ennen kaikkea se on kuitenkin tarina selviytymisestä. 

Noustessaan valtaan vuonna 1998 Hugo Chávez (1954–2013) aloitti monia venezuelalaisten sosiaaliseen tasa-­arvoon tähtääviä hankkeita, mutta hyvin pian lupaukset hyvinvoinnin lisäämisestä ja korruption kitkemisestä osoittautuivat tyhjiksi. Päinvastoin: korruptio alkoi rehottaa entistä pahemmin, rikollisjengit pääsivät Chávezin palkkalistoille ja kansalaisten arki muuttui selviytymistaisteluksi arvottoman valuutan ja elintarvikkeiden ja lääkkeiden puutteen kurimuksessa. Protesteja tukahdutettiin väkivaltaisesti ja maan lehdistönvapautta rajoitettiin. Tässä samassa kaaoksessa maa kituuttaa ja järkkyy edelleen nykyisen presidentin Nicolás Maduron aikakaudella.

Liitoksissaan natisevassa Venezuelassa romaanin päähenkilö Adelaida on juuri haudannut äitinsä ja hyvin pian menettää myös kotinsa rikollisjoukkiolle. Ruumiit kasaantuvat kaduilla ja kyynelkaasu kirvelee silmiä, mutta elämä tarjoaa Adelaidalle oljenkorren, johon hän tarttuu henkensä kaupalla kaikki moraaliset raamit hyljäten. Maan katastrofaalisessa tilanteessa sellaiset raamit ovat hyödyttömiä, jopa kuolettavia: ”Meidän on pitänyt tehdä selviytyäksemme asioita, joita emme ikimaailmassa kuvitelleet tekevämme: saalistaa tai vaieta, käydä jonkun toisen kimppuun tai kääntää katseemme.”

Kirjailija kerii tarinaansa auki liikkuen sujuvasti Adelaidan ahdistavan nykyhetken ja osin lempeämpien muistojen välissä. Karina Sainz Borgon kerronta on rikasta ja soljuu eteenpäin ilman turhaa sentimentaalisuutta. Vaikka kirja on fiktiota, se avaa lukijalle tärkeän ikkunan todellisuuteen, jota harvemmin uutisvirrassamme näemme.

Emilia Miettinen