1449501406_1439986139_diplotekijat

Maailman häpeä

Ari Turunen

Jemenissä riehuu ihmiskunnan historian suurin tunnettu koleraepidemia. Samaan aikaan Saudi-Arabian johtama liittoutuma sotii Jemenin entisen presidentti Ali Abdullah Salehin kannattajien kanssa huthikapinallisia vastaan. Taistelut ovat romahduttaneet Jemenin infrastruktuurin, mukaan lukien terveydenhoitopalvelut ja puhtaanapidon. Miljoonat jemeniläiset ovat vaarassa kuolla tauteihin ja nälänhätään. Suurin osa konfliktin uhreista on lapsia.

Kolera on äkillinen ripulitauti, joka voi tappaa tunneissa, jos sitä ei hoideta. Sen aiheuttaa saastuneessa ruoassa tai juomavedessä esiintyvä Vibrio cholerae -bakteeri. Oireet alkavat aikaisintaan 6 tunnin jälkeen. Voimakkaan ripulin ohella esiintyy oksentelua, pahoinvointia ja merkittävää nestevajausta. Vakavat tapaukset vaativat nopeaa hoitoa ja suonensisäistä nesteytystä sekä antibiootteja. Tutkijat ovat arvioineet , että joka vuosi maailmassa on 1,3–4 miljoonaa koleratapausta. Nyt lähes sama määrä, joista yli puolet on lapsia, on sairastunut pelkästään Jemenissä. Miljoonan raja ylittyi joulukuussa 2017.

Jemenin koleraepidemia on levinnyt nopeasti huonojen hygieniaolojen ja vesikatkojen takia. Miljoonat ihmiset ovat ilman puhdasta vettä, ja jätteiden keruu on loppunut isoissa kaupungeissa. Koleran lisäksi nälänhätä uhkaa jopa 70 prosenttia Jemenin 30-miljoonaisesta väestöstä. Muuta maailmaa tämä ei näytä kiinnostavan.

Terveydenhuolto on romahtanut. Yli puolet terveyskeskuksista on kiinni pommitusten aiheuttamien tuhojen takia tai rahoituksen loputtua. Myös lääkkeistä on pulaa. Terveydenhoidon ammattilaisten palkkoja ei ole maksettu yli vuoteen.

Ironisinta Jemenin tilanteessa on, että kolera olisi helposti hoidettavissa. Hoitoon riittäisi puhdas vesi ja lääkitys. Sodan osapuolia ei ole merkittävästi painostettu taistelujen lopettamiseksi. Mutta kansainvälinen asekauppa on ollut sujuvaa.

Ari Turunen on Le Monde diplomatiquen
Suomen edition päätoimittaja.

Tähtäimessä Iran
Vaalit ilman vaihtoehtoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *