08_Lenin

Näkymätön Venäjä

Dmitri Voltšek

Jotkut asiakkaat pyytävät pissaamaan heidän päälle, mutta minä mielelläni paskantaisin. Kaikkien naisten puolesta.
Jotkut asiakkaat pyytävät pissaamaan heidän päälle, mutta minä mielelläni paskantaisin. Kaikkien naisten puolesta.
01
05_winter_1

Kiihkoilijat pahoinpitelevät Pussy Riotin tukijoita, homofoobikot häiriköivät Bok o bok LGBT -elokuvafestivaalin järjestelyjä, ortodoksiaktivistit hyökkäävät Torfjankan puiston suojelijoiden kimppuun, lakkoilevat rekkakuskit kokoontuvat Himkissä… Viktoria Lomaskon, moskovalaisen nelikymppiset kuvataiteilijan ja aktivistin, Toiset Venäjät -kirjassa tavanomaisten uutiskuvien sijaan pääosassa ovat piirrokset ja niitä täydentävät tekstit. Henkilöiden repliikit on kirjattu kuten sarjakuvissa.

Toiset Venäjät julkaistiin viime vuoden kesäkuussa Thomas Campbellin kääntämänä Yhdysvalloissa ja Englannissa. ”Tämän kirjan idea lähtee siitä, että kaikkien ihmisten tarinat ansaitsevat tulla kuulluiksi. Lomasko seuraa homofoobikkoja siinä missä LGBT-aktivistejakin, ja nationalisteja siinä missä antifasisteja. Hänen muotokuvissaan on kaunista välittömyyttä, jonka ansiosta kaikista ankeimmatkin tarinat saavat inhimillisen ja värikkään otteen”, kirjoittaa brittiläisen The Guardian-lehden kriitikko.

Lomasko kertoo joidenkin lukijoiden pitäneen kirjaa kokoelmana kuvitettuja kertomuksia, koska siinä ei ole sarjakuvan rakennetta. Toisten mielestä Toiset Venäjät on ennemminkin sarjakuva.

”Tyylilajini on graafinen reportaasi. Sillä on sarjakuvan kanssa yhteistä ainoastaan se, että kummassakin tarinankerronnan muodossa kuva ja teksti ovat yhtä tärkeitä, nämä kaksi elementtiä ovat synteesissä. Sarjakuvassa taiteilijan täytyy piirtäessään miettiä kirjan tai lehden aukeamien kompositiota, eikä niinkään yksittäisten piirrosten tai edes sivujen kompositiota. Tämä tarkoittaa, että improvisointi on mahdotonta. Vaikka taiteilija tekeekin luonnokset maastossa ja paikan päällä, niin hänen täytyy järjestellä ne jälkikäteen uudestaan niin, että kuvat sopivat koko aukeaman muotoon.”

”Minä kysyin Joe Saccolta, maailman kuuluisimmalta piirtävältä toimittajalta, muun muassa Palestiinan ja Journalismin tekijältä hänen työskentelytavastaan. Joe vastasi, ettei tee paikan päällä luonnoksia piirtämällä, vaan ottaa valokuvia ja piirtää sarjakuvan kotona. Minulle taas on ehdottoman tärkeää piirtää suoraan tapahtumapaikalla. Tärkeää on piirtämisen rytmi ja improvisaatio.”

Milloin tämä tyylilaji syntyi? Varmaankin ennen valokuvan keksimistä, silloin kun toimittajat piirsivät lehtijuttuihin. Ja niinhän nytkin piirretään oikeusistuntoja, jos valokuvaaminen on kielletty.

”Kyllä, 1800-luvulla oli ammattinimike ”taiteilija-toimittaja”. Valokuvaaminen oli hankalaa, kallista ja usein mahdotonta. Taiteilija-toimittajat piirsivät hovin tapahtumia, tutkimusmatkoja, laivoja ja tietysti sotia. Heidän tavoitteenaan oli piirtää havainnollistavia kuvia ja kuvata miltä tapahtuma näytti kaikkine yksityiskohtineen. Nykypäivänä dokumentaaristen sarjakuvien ja graafisten reportaasien tekijät eivät aseta itselleen tuollaisia tavoittaita. Ja miksi? Kaikilla on kamerat ja kaikki voivat ottaa kuvia ja videoita. Piirtämisestä on tullut subjektiivisempaa ja rytmisempää ja se pohjautuu enemmän tunteisiin.”

Pidätkö valokuvataidetta kilpailijana? Sehän suorastaan tuhosi tämän tyylilajin.

”Minun mielestäni aikakausi, jolloin valokuva syrjäytti piirrustuksen, on ohi. Nykyään miljoonat ihmiset ottavat päivittäin miljoonia hyviä valokuvia – rajaavat ne ja lisäävät filttereitä ja niin edelleen. Tässä valtavassa valokuvien virrassa valokuvaus lakkaakin tuntumasta todelliselta taidemuodolta. Mutta kun ihminen näkee graafisen romaanin, hän pysähtyy ja erottaa sen muun materiaalin joukosta.”

”Toiseksi, katsojilla on osittain jopa suurempi luottamus piirrettyä kertomusta kohtaan. Kaikki tietävät, että mitä tahansa valokuvaa voi muokata photoshopissa, rajata ja korjata. Mutta taiteilijaan luotetaan enemmän, jos hänellä on hyvä maine eikä hän työskentele jonkun tilauksesta. Kolmanneksi, tavalliset reportaasit tehdään yleensä mediaa varten, joten niillä on tilaajansa ja aikataulunsa. Näen, kuinka paikan päällä vieressäni työskentelevät toimittajat. Esimerkiksi rekkakuskien mielensosoituksessa Himkin leirissä, johon Toiset Venäjät -kirjakin päättyy, toimittajat tulivat leiriin vasta silloin, kun siellä tapahtui jokin uutiskynnyksen ylittävä tapahtuma, ja tekivät nopeasti reportaasinsa. Minä puolestani saatoin tulla leiriin milloin vain ja oleskella siellä tuntikausia tarkkaillen vain elämän kulkua ja dokumentoiden sen pieniä muutoksia. Jossakin mielessä toimintani on lähempänä sosiologin, kuin toimittajan työtä.”

”Neljänneksi, valokuva ei mahdollista lähellekkään sellaista liikkumavaraa ja vapautta, kuin piirrustus. Kuvitelkaa, että jotain tapahtuu pimeänä talvi-iltana, mutta lopullista tarinaa varten ei ole tärkeää, onko pimeää ja sataako lunta. Minä voin helposti poistaa lumen ja pimeyden ja tehdä vain tarkan viivapiirrustuksen. Halutessani voin kuitenkin tarvittaessa alleviivata pimeyttä ja sitä, ettei mitään näe. Jos haluan, voin yhdistää yhteen kuvaan ajallisesti eriäviä hetkiä. Yhtäkään minun piirrustusta ei voi toistaa valokuvaamalla. Esimerkiksi, kun piirrän mielenosoituksia, odotan, että ”kuvaruutuuni” ilmestyy eri poliittisten suuntausten edustajia. Jos minun sijaan työskentelisi valokuvaaja, hänen täytyisi ottaa ensin kuva anarkisteista ja sitten erikseen nationalisteista. Mutta minä voin yhdistää nämä kaksi näkyä yhteen kuvaan, enkä koe, että tekisin syntiä realismia kohtaan – en keksi mitään omasta päästäni, vaan tiivistän eri aikoina tapahtuneita hetkiä yhteen kuvaan.”

”Viidenneksi, lähes kaikkiin minun piirrustuksiini liittyy dokumentoituja repliikkejä ja niiden lisäksi myös omia kommenttejani. Tavallisesti reportaasissa yksi henkilö kirjoittaa tekstin ja toinen ottaa kuvat, ja vaikka he tekisivätkin hyvin yhteistyötä, tiivistä synteesiä tekstin ja kuvan välillä ei synny. Minä puolestani en toisaalta ensin kirjoita ja sitten piirrä, tai päinvastoin ensin piirrä ja sitten kirjoita, vaan graafisessa reportaasissa on samanaikaisesti ajateltava kahta rytmistä elementtiä – tekstiä ja kuvaa.”

Vuorosanat ovat luonnollisesti venäjänkielisiä, mutta kirja julkaistiin kuitenkin ensin Yhdysvalloissa ja sitten Britanniassa, eikä venäjänkielistä painosta ole. Onko tämä sattumaa vai pelkäävätkö venäläiset kustantajat?

”Ei se ole sattumaa. Yritin kyllä tarjota töitäni julkaistavaksi Venäjällä, mutta väsyin huomiotta jättämiseen, kieltäviin vastauksiin ja ilmaisiin julkaisuihin. Omalla alallani olen nyt päässyt kansainväliselle tasolle, enkä voi kehittyä eteenpäin, jos jatkan työtäni ainoastaan aktivistina ilman mitään rahoitusta.”

Eikö Venäjällä ylipäätään ymmärretä tätä tyylilajia, vai onko kyse siitä, että teostesi aiheet eivät kiinnosta valtamediaa Venäjällä?

”Sekä että. Lisäksi on sensuuri, ja me tulemme aina perässä, tarkkailemme vaan sitä mikä ihmisiä kiinnostaa lännessä. Sen jälkeen kun kirjani julkaistiin Yhdysvalloissa ja minä kävin näyttely- ja luentokier­tueella parhaissa amerikkalaisissa yliopistoissa, alkoi tulla yhteydenottoja myös Venäjältä. Ennen sitä viimeiset vuodet olin kuin täysin eristyksissä täällä.”

Kirjan nimi on Toiset Venäjät. Minkälaiset ”toiset Venäjät” sinua kiinnostaa, millaisia haluat piirtää?

”Kirjassani on kaksi lukua – Näkymätön ja Vihainen. Ne ovat kronologisessa järjestyksessä. Noin seitsemän vuotta sitten aloin tehdä graafisia reportaaseja ja ymmärsin, että haluan ylittää oman sosiaalisen kuplani rajat, sen, joka koostuu keskusteluista muiden taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kanssa moskovalaisissa gallerioissa. Halusin kuulla mitä muissa sosiaalisissa ympyröissä puhutaan. Jokaisen reportaasini jälkeen ymmärrykseni Venäjän yhteiskunnallisesta ja poliittisesta tilasta laajeni huomattavasti. Tein noita reportaaseja ennen kaikkea itseäni varten, sillä niiden tekeminen auttoi minua muuttumaan. Monista tulee varmaan toimittajia samoista syistä – päämääränään ymmärtää ympärillä tapahtuvaa ja omaa paikkaansa.”

”Vuonna 2012 alkoivat ja loppuivat suuret oppositiomielenosoitukset (toim. huom. Putinin vastaiset suurmielenosoitukset Moskovassa), ja 2015 levisi paljon erilaisia paikallisia protesteja, kuten esimerkiksi rekkakuskien leiri Himkissä. Erilaisten yhteiskunnallisten protestien ja kansalaisaloitteiden muotojen dokumentointi tuntui minusta kiinnostavammalta kuin suljettujen ryhmien tutkiminen. Meillä ei julkisessa tilassa näy eikä kuulu ketään muuta kun valtiovallan edustajia, muilla ei ole ääntä eikä oikeuksia. Siksi on kiinnostavaa, miten ihmiset yrittävät yhdistyä ja miten heidän poliittinen ajattelunsa muuttuu. Seurasin ensin ihan tavallisten moskovalaisten protestiliikettä Torfjankan puiston puolesta, sinne suunnitteilla olleen kirkon rakentamista vastaan. Ensin he kaikki vakuuttivat, että ”Meitä ei kiinnosta politiikka. Meitä kiinnostaa vain oma puistomme, jonka aiomme pelastaa, mutta sen jälkeen emme aio enää koskaan osallistua minkäänlaiseen aktivistitoimintaan”. Mutta tänä päivänä Venäjällä kaikki julkiset teot ovat politiikkaa. Heidän koteihinsa tehtiin kotietsintöjä, monia pahoinpideltiin, ja he alkoivat ymmärtää, että jopa pienen onnettoman moskovalaisen laitakaupungin puiston pelastusoperaatio on poliittista. Rekkakuskien kanssa kävi ihan sama juttu. He sanoivat, että haluavat vain kumota ”Platonin” (valtion teitä koskeva tiemaksujärjestelmä painaville kuormille). Lähes saman tien heitä alettiin televisiossa kutsua lännen maksamiksi agenteiksi. Sisäministeriön ekstrimismin vastaisen osaston edustajat tulivat heidän koteihinsa, heidän perheitään alettiin pelotella, alkoi olla selvää, että tämäkin on politiikkaa. Jos uskaltaudut sanallakin puolustamaan omia oikeuksiasi, olet oppositiota, joka tarkoittaa, että haluat järjestää Maidanin, joka tarkoittaa, että sinun kaltaisiasi täytyy pahoinpidellä, pelotella ja suorittaa kotietsintöjä.”

Luin kirjastasi jutun Možaiskin kaupungin nuorisovankilasta, jolla on taiteellista yhteistyötä samankaltaisen laitoksen kanssa Buenos Airesissa. Tämä todellakin on toinen Venäjä, josta minäkään toimittajana en tiennyt mitään. Miten päädyit tuonne vankilaan ja jatkuuko yhteistyö Argentiinan kanssa edelleen?

”Ei, ei jatku, sillä se kaikki tapahtui vapaaehtoisvoimin. On olemassa sellainen organisaatio kuin ”Rikosoikeudellisten uudistusten edistämisen keskus”, ja sen johtaja Natalia Dzjadko päätti humanitaarisen avun ohella järjestää nuorille taidetunteja. Monen vuoden ajan hän on etsinyt ja löytänyt erilaisia ihmisiä, jotka ovat valmiita pitämään heille luentoja tai oppitunteja. Neljän vuoden ajan olin itse vapaaehtoisena tuossa projektissa, pidin piirustustunteja Možaiskin vankilassa pojille ja Novyi Oskolin piirikunnan vankilassa tytöille. Kun yksi tuttavani lähti Argentiinaan, järjestimme hänen avullaan taidevaihtoa argentiinalaisen vankilan kanssa. He lähettivät omia piirrustuksiaan, runojaan ja jopa äänittämäänsä musiikkia meille, ja me heille. He julkaisevat vankilassaan piirrettyä lehteä, jossa julkaistiin meidänkin piirrustuksiamme. Tämä kaikki oli kiinnostavaa, mutta ilman minkäänlaista materiaalista tukea emme voineet sitä jatkaa.”

Vuoden 2011–2012 jälkeen tämän päivän protestit tuntuvat aika surkeilta. Millainen kuva sinulla on tämän toisen, näkymättömän Venäjän mahdollisuuksista protestoida?

”Oikeastaan todellinen protesti on vasta alkamassa. Kun 2012 osallistuimme mielenosoituksiin, se oli meille jollain tasolla eräänlainen muoti-ilmiö: me olemme niin edistyksellisiä, että voimme ottaa selfien omaperäisten mielenosoituskylttien kanssa. Me kävimme mielenosoituksissa, kuulimme tapahtuman päätteksi lavalta milloin järjestetään seuraava mielenosoitus, ja näiden tapahtumien välillä elimme henkilökohtaista elämäämme. Mutta nyt on paljon paikallisia aloitteita, joista ei tarkoituksellisesti kerrota mediassa, mutta joissa tehdään työtä ja taistellaan joka päivä. Ennen kaikkea tarkoitan tietysti rekkakuskeja, jotka perustivat oman yhdistyksen – Venäjän kuljettajain yhdistyksen.”

Niin, mutta eiväthän he saavuttaneet mitään siitä huolimatta, että ovat protestoineet jo todella pitkään. Enkä myöskään sanoisi, että protestiliikkeiden määrä kasvaa, vaan päinvastoin pienenee.

”Todellisuudessa nuo rekkakuskit osoittavat sankarillista voimaa. Esimerkiksi suuret lakot, joita oli Dagestanissa. Tukiko heitä kukaan muu toisista yhteiskuntaluokista? Niin kauan kun me emme tue toinen toisiamme, kukaan ei voi saavuttaa mitään. Enkä minä menisi sanomaan, että se mitä tapahtuu rekkakuskien Himkin leirissä, olisi protestiliikkeen hiipumista. He saavuttivat sentään jotain, tiemaksusta tuli pienempi kun hallitus ensin esitti, ja muissakin asioissa he saivat myönnytyksiä. Me vaan suhtaudumme kaikkeen niin mitätöiden…”

”Toukokuun mielenosoitukset olivat hyvin kuvaavia: osa ihmisistä meni Saharovan valtakadulle protestoimaan renovaatioprojektia vastaan, ja toinen osa Tverskaja-kadulle Navalnyin agitoimina. Minä menin Saharovan valtakadulle. Oli todella surullista nähdä, että kerrankin kun paikalle tuli ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan ennen käyneet mielenosoituksissa, ei siellä ollut ketään, joka olisi heitä organisoinut tai tukenut heidän agendaansa. Liberaali älymystö ja vasemmistolaiset osaavat vain syljeskellä ylhäältä päin. Niin kauan kun me emme pääse eroon tästä snobismista, vallanpitäjien on helppo hoidella mikä tahansa protestialoite.”

Mutta siitä huolimatta sanoit, että protestit ovat vasta alkamassa.

”Miten muutenkaan? Talouskriisi kasvaa. Jos emme ota huomioon Moskovaa, niin maassamme on kasvava työttömyys, ihmiset näkevät suurta vaivaa selvitäkseen. Nyt tilanne pahenee entisestään, ja mitä muita mahdollisuuksia heille jää kuin protestoida? Tietenkin kaikkialla alkaa nousta pieniä lakkoja – palkat on maksamatta, tehtaita menee kiinni, asuntojen yhtiövastikkeet nousevat.”

On sellaisia protesteja, niin kuin Venezuelassa tai Ukrainan Maidanilla, ja sitten on rekkakuskien protestileiri, johon Moskova, niin kuin sanoit, suhtautuu täysin välinpitämättömästi. Mitä meidän tulisi kutsua protestiksi?

”Mitä te odotatte? Että tyhjyyden jälkeen, ja siksi, etteivät ihmiset osaa puolustaa omia yhteiskunnallisia ja taloudellisia oikeuksiaan, alkaisivat sellaiset protestit, kuin Venezuelassa?

”Näen näissä kansalaisalotteissa paljon sankarillisuutta. Ihmiset, joita todella pahoinpideltiin vakavasti, päästyään pois sairaalasta menevät uudestaan protestileiriin pelastaakseen Torfjankan, Dubkin tai Druzhban puiston. Esimerkiksi vähän aikaa sitten pahoinpideltiin hyvä tuttavani kaupunginvaltuutettu Aleksandra Parushina, joka vastustaa renovaatiota (toim. huom. suuri vanhojen asuinalueiden uudistamishanke Moskovassa. Sitä vastaan Moskovassa ollut suuria protesteja viime vuonna). Mutta se ei pysäyttänyt häntä. Eikö se ole rohkeutta? Kun tein ensimmäisen kirjani Kielletty taide, ortodoksiaktivistit uhkailivat minua fyysisellä kostolla, se oli todella pelottavaa. Millaista sankarillisuutta haluatte? Kaikki, jotka osallistuvat kansalaisalotteisiin tänä päivänä, ovat koko ajan uhattuina.

Menet rekkakuskien leiriin muistivihon kanssa ja piirrät heitä. Miten he itse suhtautuvat sinuun? Hyvin, vai pitääkö sinun ensin saada heihin kontakti, ymmärtävätkö he mitä teet?

”Rekkakuskit olivat iloisia jokaisesta ihmisestä, varmaan he ajattelivat: ”Ei hänestä ole oikein mitään hyötyä, mutta hänhän haluaa tukea meitä, istukoot siis ja piirtäkööt”. Sitten myöhemmin, kun reportaasini julkaistiin, sain heiltä palautetta, esimerkiksi rahallista apua, ja he ymmärsivät, että piirtävä toimittaja on hänkin toimittaja. Usein reportaasini päähenkilöt suhtautuvat ensin ystävällisesti, joskin hieman halveksien, mutta julkaisun jälkeen haluavat, että jatkaisin työskentelyä heidän kanssaan.”

Näytätkö heille piirrustuksiasi vielä paikan päällä työskentelyvaiheessa?

”Tietysti näytän.”

Pitävätkö he niistä?

”Joku ei tykännyt, miten hänet piirsin: ”En ole noin vanha, vaan nuorempi”. Mutta yleensä kaikki tykkäävät. Poliittisissa oikeudenkäynneissä, esimerkiksi toukokuun 6. päivän protesteissa pidätettyjen kuulemisissa istunnot järjestettiin tahallaan todella pienissä tiloissa, jonne mahtui korkeintaan 20–40 ihmistä. Heräsi kysymys, kuka toimittajista pääsee sisälle saliin istunnon ajaksi? Niin kuin kaikki muutkin, minä tulin aina paikalle hyvissä ajoin vartomaan ovelle, mutta kun pääsin sisään, toimittajat alkoivat huutaa minulle: ”Teidän pitäisi hävetä! Edes Vedomostin ja Novaja Gazetan toimittajat eivät päässeet sisään, mutta te, kuka te edes olettekaan, teillä oli tarpeeksi röyhkeyttä varata paikka?”

”Tosiasiassa minä en tunne yhtään sellaista paikallista toimittajaa, jonka kirjoituksia taukoamatta käännettäisiin muille kielille. Käytännössä kaikki minun työni on käännetty englanniksi, moni saksaksi, ranskaksi, tšekiksi, puolaksi, espanjaksi ja muille kielille. Graafiset reportaasit leviävät vuosi vuoden jälkeen vielä internetissä ja erilaisissa julkaisuissa, niitä näytetään kansainvälisten projektien yhteydessä. Kuka (lukuun ottamatta ammatillisia tarpeita) palaa lukemaan vanhoja juttuja 6. toukokuuta pidätetyistä? Kenellä on tallessa nuo sanomalehdet?”

Soitan sinulle tällä hetkellä Kirgisiaan, Ošin kaupunkiin. Onko kyseessä joku uusi erikoinen projekti?

”Kerään täällä materiaalia kolmatta graafista kirjaani varten, tällä kertaa aiheenani on entisen Neuvostoliiton maat. Tämä ei ole läheskään ensimmäinen matkani Kirgisiaan, ennen vuonna 2014 asuin kuukauden Biškekissä, ja sen jälkeenkin olen käynyt Biškekissä monesti pitämässä työpajoja. Viime vuonna opetin yhteiskunnallista grafiikkaa Ošissa. Nyt olen täällä sekä opettamassa, että itse piirtämässä. Tämä on erittäin mielenkiintoista – matkustaa entisen Neuvostoliiton alueilla nyt, kun meitä vielä yhdistää jokin, ja tallentaa sitä prosessia, jossa neuvostoaika vähitellen väistyy, ja sen tilalle tulee toinen, uusi aika.”

Mitä sen tilalle tulee?

”Eri paikoissa eri asioita. Georgiassa venäjän kielen tilalle tulee englanti, ja suunta on Eurooppaan. Nuoriso pyrkii länteen opiskelemaan. Etelä-Kirgisiassa, jossa tällä hetkellä olen, leviää islam, ja vuosi vuoden jälkeen yhä useampi nainen käyttää hijabia ja menee hyvin aikaisin naimisiin. Yhteiskunta muuttuu konservatiivisemmaksi.”

Entä mitä neuvostoajan tilalle tulee Venäjällä?

”Venäjä on myös todella moninainen. Esimerkiksi Moskova on erityinen kaupunki. Minusta tuntuu että Moskovassa me elämme tällä hetkellä noin vuotta 1907, aikaa kun levottomuudet olivat ohi. Niiden jälkeen alkoi vielä voimakkaampi sorto, vielä voimakkaampi sensuuri, epäonnistuneita sotia, paljon kunnianhimoa, jolla ei ollut mitään pohjaa. Yhteiskunta virui unessa ja masennuksessa. Valtaapitävät toitottavat sitä samaa itsevaltiuden, ortodoksisuuden ja yhtenäisen kansan ideaa, mitään muuta heillä ei ole.”

Vuosi 1907 oli sitä aikaa, kun taiteilija-toimittajat olivat todella haluttuja.

”Minä luulen, että silloin poliittiset taiteilijat olivat tietyissä yhteiskuntaluokissa suosittuja. Oli paljon aikakauslehtiä, jotka julkaisivat poliittista satiiria ja pilapiirroksia.”

Jossain mielessä siis hyvää aikaa.

”En usko, että se oli niinkään hyvää aikaa. Yksi kirja pöytälaatikossani, Moskovan ja Petrogradin taide-elämä vuonna 1917 alkaa sitaateilla taiteilijoiden, kirjailijoiden ja runoilijoiden päiväkirjoista vuoden 1917 kynnykseltä. Siinä on jotain äärimmäisen julmaa ja masentavaa – mitään ei milloinkaan tule tapahtumaan, ei ole tilaa, ei elämää, täydellinen alakuloisuus. Tunnen itse noita samanlaisia tunteita nykyään Venäjällä ollessani, ja olen aina todella iloinen saadessani lähteä sieltä jonnekin.”

LMD 11/17

Suom. Kerttu Matinpuro. Alkuperäinen haastattelu julkaistu Radio Svobodan sivulla: www.svoboda.org/a/28694988.html

Ristiriitoja israelilaisnaisten vapautumisessa
Moskovan ja Kiovan vastaukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *