052316Vputin03

Vaalit ilman vaihtoehtoja

Nikolai Donskov

Presidentinvaalien kampanjointi käy Venäjällä kuumimmillaan. Se alkoi virallisesti 18. joulukuuta eli tasan kolme kuukautta ennen äänestyspäivää. Puolueiden piti nimetä ehdokkaansa 12. tammikuuta mennessä. Kisassa on nyt mukana 17 kandidaattia, joista osa todennäköisesti karsiutuu pois 10. helmikuuta, kun kannattajakorttien keräämisen määräaika umpeutuu. Moni ehdolle pyrkivä voi päästä vaaleihin mukaan vain kannattajakorttien avulla, eivätkä kaikki toiveikkaat varmasti onnistu keräämään riittävää määrää allekirjoituksia.

KANNATTAJAKORTTIEN SÄÄNNÖT menevät näin: riippumattomalta ehdokkaalta vaaditaan 300 000 kannattajakorttia. Niiden puolueiden jäsenet, joilla ei ole edustusta duumassa, tarvitsevat taakseen 100 000 nimeä. Duumassa istuvien parlamenttipuolueiden jäsenten taas ei tarvitse kerätä nimiä. Jos puolue päättää asettaa jäsenensä ehdolle, hänen ehdokkuutensa rekisteröidään suoraan. Tällaisia ehdokkaita on tällä hetkellä kaksi: liberaalidemokraattien Vladimir Žirinovski ja kommunistisen puolueen Pavel Grudinin.

Ehdokas Grudinin ehti jo kärähtää ikävässä skandaalissa. Hän on yrittäjä sekä ”Leninin sovhoosi”-nimisen osakeyhtiön toimitusjohtaja. Yhtiön nimi isuu loistavasti Grudininin puoluetaustaan, mutta repsahdus tapahtuikin toisaalla. Grudinin nimittäin ”unohti” tehdä selvityksen omaisuudestaan, johon kuuluu 8 miljardin ruplan (yli 100 miljoonaa euroa) talletukset itävältalaisessa pankissa. Kun lehdistö tarttui asiaan, Grudinin laittoi sattumuksen unohtelevaisuutensa piikkiin. Varsin hupaisaa, kieltämättä. Ensinnäkin, miljardööri-kommunisti on jo sinällään asia, joka saa suupielet taipumaan vienoon hymyyn. Toisekseen, miljoonaomaisuuden kääriminen ja sen piilottelu ei vaikuta kovin kommunismin hengen mukaiselta puuhalta. Tasa-arvon ja yhteisomistuksen jalot prinsiipit taisivat nekin unohtua Grudininilta jonnekin. Kaiken kukkuraksi rahat eivät ole edes venäläisessä pankissa. Ja vielä viimeinen, pakollinen ihmetyksen aihe: kuka voi unohtaa moisen summan olemassaolon?

Kommunistinen puolue saa perinteisesti kaikissa vaaleissa varsin vaatimattoman määrän ääniä. Tällä kertaa se on kuitenkin tavallistakin tukalammassa tilanteessa. Grudinin nimittäin astui puolueen ikiehdokkaan Gennadi Zjuganovin tilalle. 73-vuotias Zjuganov ilmoitti, ettei asetu enää ehdolle ikänsä vuoksi ja luovutti suosiolla paikkansa nuoremmalle – eli 57-vuotiaalle Grudininille. Ja sitten kävi niinkuin kävi.

Vaalien toisen vakikasvon eli 71-vuotiaan Žirinovskin muisti pelaa kilpatoveriaan paremmin. Hän ei ole unohtanut ottaa skandaalia esille aina sopivan tilaisuuden tullen. Kommunistien epäonnistuminen saattaa todellakin sataa Žirinovskin laariin ja tuoda hänelle lisää ääniä. Useat politiikan asiantuntijat ovat kuitenkin arvelleet, ettei tapauksella ole juurikaan vaikutusta siihen, miten äänet lopulta tulevat jakautumaan. Valtiollinen tutkimuslaitos VTsIOM toteutti tammikuun puolessavälissä mielipidemittauksen, jossa Žirinovskin ja Grudininin kannatus on suunnilleen sama, noin 6 prosenttia. Valitettavasti opposition tilanne on vielä edellä mainittujakin lukemia murheellisempi. 65-vuotias Grigori Javlinski on hänkin erinomaisen sitkeä kandidaatti, mutta saa ennusteiden mukaan korkeintaan 1 prosentin äänistä. Kaikista nuorimman ehdokkaan eli skandaalien riepotteleman Ksenija Sobtšakin kannatus yltää sekin hädin tuskin yhteen prosenttiin.

Samaan aikaan 73 prosenttia äänestäjistä on valmis antamaan äänensä 65-vuotiaalle Putinille. Lopputulos on siis lyöty lukkoon jo etukäteen. Vaaleista puuttuu kaikki jännitys, koska voittaja on tiedossa. Ainoa jännitysmomentti koskee sitä, mikä tulee olemaan lopullinen äänestysprosentti. Tavallisella kansalaisella ei ole mitään järkevää syytä vaivautua uurnille. Kremlille äänestysaktiivisuus on sitäkin tärkeämpi kysymys: se ei merkitse vain voittoa, vaan kiistatonta todistetta siitä, että Putinilla on ylivoimainen kannatus koko maassa. Juuri äänestäminen itsessään on nyt noussut aiheeksi, josta sekä maan johto että oppositio käyvät kamppailua. Kiistakapuloista näkyvin on ollut 41-vuotias Aleksei Navalnyi. Valtion johto kampanjoi kaikin voimin äänestämisen puolesta, Navalnyi taas kehottaa kannattajiaan boikotoimaan ”vaaleja ilman vaihtoehtoa”. Monet liberaaleja ja demokraattisia ajatuksia kannattavat kansalaiset varmasti jättävätkin äänestämisen väliin. Syy on kuitenkin se, ettei heillä yksinkertaisesti ole ketään ketä äänestää. Harvalukuinen ja hajanainen oppositio ei tällä hetkellä pysty parempaan, eikä sillä ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Mutta mitäpä tässä, äänestetään tai jätetään äänestämättä. Tehtiinpä miten vain, niin johtohahmo seuraavalle kuudelle vuodelle on joka tapauksessa tiedossa.

Nikolai Donskov on pietarilainen toimittaja. Suom. Kirsi Kinnunen

Maailman häpeä
Pommituksia, nälänhätää ja koleraa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *