Trumpin jälkeen

 

Markus Tiittula: Trumpin jälkeen 

Vastapaino 2018

TOIMITTAJA ja Washingtonin-kirjeenvaihtaja Markus Tiittula pohtii kirjassaan Trumpin jälkeen, miltä maailma mahdollisesti näyttää Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen. Vastausta kysymykseen hän hakee paitsi Trumpin presidenttikauden tapahtumista myös Yhdysvaltojen poliittisesta historiasta. Hän esittää kysymyksen myös kirjaa varten haastattelemilleen politiikan asiantuntijoille. 

Tiittula tekee selväksi, että Trump on oire pitkään jatkuneesta kehityksestä, joka on muokannut maaperää tälle presidentille sopivaksi. Historian saatossa presidentin valtaoikeudet ovat laajentuneet, kansa on jakautunut yhä selkeämmin kahteen puolueeseen ja viha toista puolta kohtaan on voimistunut.

Tulevaisuutta on tietenkin vaikea ennustaa, ja kuten Trumpin presidenttiyskin todistaa, mitä vain voi tapahtua. Katoaako trumpismi presidentin virkakauden päätyttyä vai jättääkö Donald peruuttamattoman jäljen yhdysvaltalaiseen politiikkaan? Miten käy demokratialle tai Yhdysvaltojen maineelle vapaan maailman johtajana? Jäävätkö fake news -puheet ja vaihtoehtoiset faktat elämään Trumpin jälkeen? Onko tämä uusi normaali vai voiko järki vielä palata maailmaan? Tiittula esittää kysymyksiin erilaisia näkemyksiä.

Yhdysvaltojen politiikkaa viime vuosina seuranneelle lukijalla kirja ei tarjoa paljon uutta tietoa, mutta Trumpin pahimpien aivottomuuksien listaus näinkin tiiviissä paketissa on edelleen tylyä luettavaa. Trumpin jatkuva kannatus onkin pelottava ajatus. Tiittula ei ennusta suurta katastrofia mutta ei myöskään vala uskoa valoisampaan tulevaisuuteen. Sen sijaan lukijalle jää käteen kysymyksiä ja erilaisia mahdollisia skenaarioita. Joka tapauksessa Trumpin presidenttiys – kuinka kauan se sitten kestääkään – jättää jälkensä sekä Yhdysvaltoihin että koko maailmaan.   

Laura Kalmukoski

Hevonen meni baariin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *