Kirjantekijät 3/2022

Kymmenen kysymystä esikoiskirjailijalle

Elina Airio on Itä-Helsingissä asuva esikoiskirjailija, joka työskentelee sosiaalialalla. Ajankohtaisessa teoksessaan Metsässä juoksee nainen (Gummerus 2022) Airio maalaa kauhukuvan tehokkuuspuheen pesiytymisestä sosiaalialalle, jonka keskiössä pitäisi olla ihmisten kohtaaminen tuottavuuden sijaan.

Miksi kirjoitat?

Kirjoittaminen on ainut tila, jossa tuntuu, että voin olla. Nykyään pyrin kysymään miten kirjoitan, tai milloin kirjoitan. Kunhan kirjoitan.

Miksi halusit kirjoittaa juuri valitsemastasi aiheesta? 

Aihe tuli kielen kutsumana. Kieli on itselleni kirjoittaessa se suurin vetovoima ja himon kohde: juoni ja muut alistuvat sanojen alle. Metsässä juoksee nainen -romaanin kanssa lennokasta kieltä auttoi maadoittamaan itselle tuttu ympäristö, ja se oli yksi syy miksi valitsin sosiaalialan näyttämöksi. Olen itse päivätöissä sosiaalialalla, ja mukana kulki tahto antaa kieli kyseiselle maailmalle. Minua on pitkään kiukuttaneet Suomessa vallalla olevat oikein segregoituneet työmarkkinat, jaot miesten ja naisten töihin: rakenteet joissa joudumme elämään. Sosiaaliala maailmana vastasi huutooni.

Kuinka kauan työstit esikoisromaaniasi?

Kolmen vuoden verran.

Tärkein oppimiskokemuksesi kirjoitusprosessista?

Huonolle tekstille antautuminen ja rutiini, molemmat yhtä kauheanihania. Pitkät kirjoitusvälit uhkaavat umpiuttaa minulta sen maailman, johon koetan päästä sisälle, ja päivittäin olisi hyvä kirjoittaa edes joku sana. Ensimmäiset versiot ovat usein roskaa, ja silti niitä pitäisi syleillä ja tehdä mielipuolena. Harjoittelen tätä vieläkin.

Mihin sijoittaisit itsesi kirjallisuuden kentällä?

Menisin Katri Valan ja Aila Meriluodon kotipihojen väliä ja huohottaisin heidän ikkunoidensa takana yöpimeällä.

Millaisten lukijoiden toivot löytävän kirjasi pariin?

Kuka vain lukija saa mielellään tulla. Kielestä pitävät, huonekasvien liikakastelijat, työtään murehtivat ja kaikki muutkin.

Onko sinulla suunnitelmia seuraavaa teosta varten?

Kirjoitan tällä hetkellä uutta tekelettä. Siinäkin näyttäytyy vihainen nainen. Kieli on jo olemassa ja varmaan kohta ovikin maailmaan rakosellaan.

Ketä nykykirjailijaa arvostat?

Sayaka Murata on tehnyt vaikutuksen, varsinkin Earthlings (suomennos ilmestyy syksyllä nimellä Maan asukit) oli häneltä hiljentävä. Elin Willows ja teoksensa Sisämaa on myös kieleltään ja rakenteeltaan ihana. Tästä listasta saisi tuntuvan!

Mikä kirja on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Katri Valan koottujen runojen teos. Luin Valan runoja yläasteikäisenä, ja olen siitä lähtien kantanut hänen kielimaailmoja mukanani. Kootut runot lähtee alkuun hurmiosta ja räjähtää kauhukuviin – teos on ihana!

Kehu toista esikoista tai uutuuskirjaa!

Veera Miljan Supersalainen tyttöpäiväkirja! Valloittava runoteos, joka lataa aivan täysillä. Joka sivulla sai ensin kellua ja sitten myös hukkua. Luen sitä nälkäisenä.


Kahdeksan kysymystä kustantajalle

Juha Pietiläinen on Terra Cognitan kustantaja ja suomentaja. Kimmo Pietiläisen perustama, käännöstietokirjoja julkaiseva kahden miehen kustantamo on ollut toiminnassa 24 vuotta. 
Kuva: Ella Pietiläinen
Mitä kustannat eli mikä on kustannustalosi “juttu”?
Etupäässä luonnontieteellistä tietokirjallisuutta. Tavoitteena on tuoda tieteen uusia ajatuksia suomalaisten lukijoiden saataville.
Miksi kustannat? 
Jos uusista ajatuksista ei voida puhua suomeksi, niistä keskustelu jää pienten piirien etuoikeudeksi.
Mitkä teemat nousevat juuri nyt esiin kustannusohjelmassanne? 
Digitaalinen mullistus, tuotanto- ja energiakysymykset, tekoäly, tietoisuuden tutkimus, aina kiehtovat matematiikka ja fysiikka.
Millaisia tarinoita, ääniä tai teemoja toivoisit lisää suomalaiseen kirjallisuuden kenttään? 
Lisää käännettyä korkealuokkaista tieteeseen perustuvaa ja ajattelua haastavaa tietokirjallisuutta. Suomi käpertyy sisäänpäin.
Miltä toivot kustannusalan tulevaisuudelta?
Katsetta maailmalle muussakin kuin kaunokirjallisuudessa, rohkeutta ja halua synnyttää keskustelua muistakin kuin tutuista aiheista.
Mitä luet juuri nyt?
Viimeksi luin Janet Kouranyn ja Marvin Carrierin toimittamaa teosta Science and the Production of Ignorance. Tieteen avulla tuotetaan tietoa, mutta se voidaan valjastaa myös tietämättömyyden ja hämmennyksen tuottamiseen.
Mikä on kirja, joka on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?
Nassim Talebin Musta joutsen (ja koko muu tuotanto). Se muutti tapani ajatella tietoa, toimijuutta ja epävarmuutta.
Kehu jotain toisen kustantajan uutuuskirjaa, jolle soisit enemmän huomiota?
Kehun kaikkia yllä kuvatun kaltaisia viime vuonna julkaistuja käännöskirjoja. Haastan lukijan etsimään ja laskemaan ne.