Illiberaalit ylipapit

Ari Turunen

Syksyllä 1683 John Locke lähti Alankomaihin Stuartien hirmuhallintoa pakoon viideksi vuodeksi. Maanpaon aikana hän inspiroitui Amsterdamin poliittisesta ja uskonnollisesta vapaudesta. Talvella 1685–1686 Locke kirjoitti yhden 1600-luvun hienoimmista vetoomuksista uskonnollisen vainon lopettamiseksi. A Letter Concerning Toleration oli inhimillinen manifesti ihmisen oikeudesta päättää itse, mihin uskoa ja mihin ei.

John Locken mielestä ajatusten ja uskomusten sekoitus oli terveellistä yhteiskunnalle. Uskonnolliset mielipiteet eivät hänen mukaansa voi luoda laillista perustaa syrjinnälle. Yksi suorastaan käytännönläheinen oivallus Lockelta on, että vainoaminen on itse asiassa tehotonta. Pakottamalla ei saada ihmisiä vakuuttumaan siitä, että tietty uskomus on ainoa oikea. Uskomus perustuu sisäiseen vakaumukseen, joka syntyy luottamuksesta. Siksi omaatuntoa ei voida pakottaa. Toisen ihmisen rankaiseminen siitä, että tämä uskoo ”väärään” asiaan, on argumentaatiovirhe, päättelyn umpikuja. Sakot, vankila, kidutus tai kuolema eivät voi lisätä vilpitöntä uskoa yhtään sen enempää kuin karttakepillä voidaan takoa oppilaan päähän uutta tietoa. Locken mielestä hallitusten pitäisi jättää uskonnollinen käyttäytyminen rauhaan ja puuttua sellaiseen vasta, kun se alkaa olla vaarallista yhteiskunnan toimivuudelle.

John Locke oli yksi merkittävimpiä libera­lismin puolestapuhujia. Hänen ajatuksensa toistuvat Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksessa ja perustuslaissa. Hän ei kuitenkaan ole nykyajan populistipoliitikkojen mieleen. Viktor Orbanin (s.1963), Benjamin Netanjahun ­(s. 1949) tai Recep Tayyip Erdoğanin (s. 1954) yöpöydillä tuskin on Locken teoksia.

Romaniassa 22.7. tänä vuonna pitämässään puheessa Unkarin pääministeri Viktor Orban toivoi, että Eurooppa muuttuisi ”illiberaaliksi kristilliseksi demokratiaksi”, joka lopettaisi monikulttuurisuuden ajan. Orbanin vaalima ”kristillinen demokratia” vastustaa monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa mutta puolustaa kristittyjä arvoja. Selvästi ärsyyntyneenä EU:n Unkaria vastaan aloittamista oikeustoimista Orban julisti, että Euroopan komission päivät ovat luetut. EU:sta Orbanille kelpaavat vain tukieurot.

Orbanin kahdeksan vuoden valtakauden aikana unkarilainen media on muuttunut hallituksen propagandakoneeksi, joka kertoo kauhutarinoita maahanmuuttajista mutta hiljenee Orbanin lähipiirin korruptioskandaaleista. Samalla kun Orban pelottelee maahanmuuttajilla ja pystyttää raja-aitoja, Unkari kärsii toiseksi huonoimmasta väestönkasvusta EU-alueella. Vuonna 1980 Unkarin asukasluku oli 10,8 miljoonaa. Vuoteen 2017 mennessä luku oli pienentynyt miljoonalla. Unkari kärsii myös aivoviennistä: korkeasti koulutetut nuoret ihmiset jättävät maan. Unkari ei ota maahanmuuttajia, mutta EU vastaanottaa unkarilaisia maastamuuttajia, mikä on Orbanille kiusallista. On epätodennäköistä, että koulutetut unkarilaiset haluavat palata takaisin niin kauan kun Orban on vallassa.

Kautta historian eri talouskeskukset ovat kilpailleet osaavasta työvoimasta. Berkeleyn yliopiston professori AnnaLee Saxenianin mukaan kiinalaiset ja intialaiset vastasivat noin 25 prosentista kaikista startup-yrityksistä, joita perustettiin Piilaaksoon vuosina 1980–1999. Tämä tarkoitti 17 miljardin dollarin vuosittaista tuottoa ja noin 50 000 työpaikkaa. Vuonna 2005 prosenttiluku oli jo 30. Vuonna 2011 National Foundation for American Policy -järjestön Yhdysvaltojen top 50 -listan startup-yrityksistä puolet oli maahanmuuttajien perustamia. Näin siis yli vuosikymmen ennen Donald Trumpin aikakautta.

Ne talouskeskukset pärjäävät, jotka pystyvät houkuttelemaan osaajia. Houkutteluun ei riitä pelkkä raha, sillä vääränvärinen lääkäri, koodari tai data-analyytikko ei ole halukas muuttamaan illiberaaliin paikkaan. Tämä ei kuitenkaan populistipoliitikkoja huoleta.

Orbanin oppi-isä ja ystävä on Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, joka julistaa samanlaista illiberaalia populismia. Hän sai läpi lain, jonka mukaan Israel on ”juutalaisten kansallinen koti” ja heprea maan ainoa virallinen kieli. Israelin kansalaisista viidesosa on arabeja. Lakiesityksen voimaantulon jälkeen Turkin presidentti Erdoğan sometti, että Israel on kaikkein sionistisin, fasistisin ja rasistin valtio maailmassa. Tähän Netanjahu vastasi, että Erdoğanin Turkki elää pimeässä diktatuurissa. Valtionpäämiesten harrastama toistensa solvaaminen Twitterissä ei ole vain Donald Trumpin etuoikeus.

Orbania, Netanjahua ja Erdoğania yhdistävät populismin ja viholliskuvien maalailun lisäksi uskonnon häikäilemätön hyödyntäminen. Erdoğan on julistanut, että hän haluaa luoda uuden uskonnollisen sukupolven, joka kunnioittaa islamilaisia arvoja. Siksi islamin opetusta on lisätty Turkin kouluissa.

Populistien jatkuva metelöiminen ja ilkeily alkaa väsyttää. Nyt heille ei enää riitä räyhääminen omissa maissaan. Erdoğan valjasti ministerinsä saarnamatkoille Saksaan ja Alankomaihin tapaamaan turkkilaisia ennen kansanäänestystä ja sai aikaa diplomaattisia skandaaleja. Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon haluaa perustaa säätiön rahoittamaan populistien toimintaa Euroopassa. Tätä hanketta Viktor Orban on julkisesti sanonut tukevansa. Populistit haluavat rajat kiinni muilta paitsi itseltään.

PS: Tässä lehdessä on mittava kokonaisuus luettavaa Euroopan väestön muutoksesta ja muuttoliikkeistä. Sivuilla on paljon kiinnostavia tilastoja, joista ei puhuta populistien twiiteissä.

Ari Turunen on Le Monde diplomatiquen Suomen edition päätoimittaja. Hän on kirjoittanut kirjan Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit eli miten erilaisuuden sietäminen synnyttää vaurautta ja sivistystä (Into, 2015).

Ruhtinaan oikut
Kullankallis pallo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *