Geopolitiikkaa maailmankarttoja tarkastellen

Tim Marshall: Maantieteen vangit

Atena 2018, suom. Jaana Iso-Markku

TIM MARSHALL on kansainvälisen politiikan toimittaja, jonka kirja Maantieteen vangit avaa maailmanpolitiikkaa maantieteen näkökulmasta. Teos syventää lukijan ymmärrystä ajankohtaisista uutisaiheista ja maailmanhistorian kehityskulusta: Miksi kaikki eivät ole pahoillaan napajäätiköiden sulamisesta? Miksi Länsi-Eurooppa on niin vauras ja esimerkiksi Brasilia alikehittynyt? Krimillä kuohuu taas, mutta miksi juuri siellä? 

Marshallilla on vastauksia. Kirjansa avausluvussa hän osoittaa, että vaikka Venäjällä on tuhansia kilometrejä merirantaviivaa, lämpimän veden satamaa sillä ei ole. Paremman ratkaisun puutteessa Venäjä vuokrasi Ukrainalta Krimin Sevastopolin ympärivuotista satamaa Mustanmeren rannalla, kunnes yleinen mielipide ja voimasuhteet Ukrainassa muuttuivat yhä länsimielisemmiksi – ja venäläisvastaisemmiksi. 

Ukrainan Nato-jäsenyyden mahdollisuus toi puolustusliiton jo sietämättömän lähelle Moskovaa, ja niinpä vuonna 2014 Putin marssitti armeijansa Krimille. Näin hän varmisti Venäjän aseman alueella, joka toimii väylänä laajemmallekin ulkomaailmaan, tosin vasta Nato-jäsen Turkin hallitseman Bosporinsalmen kautta. Nyt kun Kiova ei enää sanele venäläisen laivaston vuokraehtoja Sevastopolin satamassa, sitä voi varustella ja päivittää mielensä mukaan. Tähän uudistustyöhön onkin tartuttu tarmokkaasti ja isolla rahalla.

Kirja ei jätä lukijaa yksittäisiä alueita koskevan knoppitiedon viidakkoon vaan onnistuu syventämään yleistä käsitystä maantieteen vaikutuksesta geopolitiikkaan. Maailmanhistoriassa ei ole koskaan ollut merkityksetöntä, onko jollain alueella luonnolliset, vaikkapa vuoriston muodostamat rajat. Tällaisten rajojen puute on kansakunnille sekä uhka että mahdollisuus: vihollinen voi päästä vaivatta halki helppokulkuisten maastojen omalle tontille, mutta toisaalta nämä samaiset väylät ovat myös kaupankäynnin sujuvuuden edellytys ja näin ollen ratkaisevassa asemassa kansakunnan vaurauden kumuloitumisessa, tai sen puutteessa.

Vaikka Maantieteen vangit tarjoaa paljon taustatietoa eri alueiden voimasuhteista, pari seikkaa muutoin ansiokkaassa teoksessa jäi arveluttamaan: Australaasia on sivuutettu kirjassa kokonaan. En jaksa uskoa, ettei Australian geopoliittisessa asemassa tai vaikkapa Uuden-Guinean saaren monta vuosikymmentä jatkuneessa konfliktissa olisi ollut mitään ruodittavaa. Lisäksi Marshallin ajoittain kärjistävä ja nokkela sanailu on tyylirikko, joka ei istu uskottavan tietoteoksen raamiin, toisin kuin brittijournalismiin, jonka kasvatti Marshall onkin.

Kirjan luvut ovat melko lyhyitä suhteessa niissä käsiteltyihin valtaviin kokonaisuuksiin. Vaikka Marshall olisi voinut paisuttaa kirjansa moninkertaiseksi, on se tällaisenaankin kaiken kaikkiaan erinomaisen sivistävä tietoteos, ja ainakin omassa päässäni onnistuin yhdistämään monet hajanaiset tiedonpalaset ja uutiskuvat johdonmukaisemmaksi tarinaksi maailmanpolitiikan voimasuhteista. Geopolitiikka ei ole ainut maailmanmenoa selittävä tekijä, mutta se tarjoaa tärkeän perustan nykyisen asiainlaidan ymmärtämiselle.

Emilia Miettinen

Jäähyväiset neuvostoihmiselle
Toivottomuuden lähteillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *