Algoritmit Innostuvat ääriajattelusta

Ari Turunen

Presidentti Donald Trumpin sosiaalisen median käyttö on ollut epätavallista valtionpäämiehelle. Trumpin Twitter-yleisö on kasvanut sen jälkeen, kun hänet valittiin presidentiksi ja se on nykyään jopa 50 miljoonaa. Trump käyttää Twitteriä tehokkaasti ja pääsääntöisesti solvaamiseen.

Tutkijat Karsten Müller ja Carlo Schwarz epäilevät, että Trumpin islamiin liittyvät twiitit ovat joko suoraan tai epäsuoraan lisänneet muslimeihin kohdistuneita viharikoksia Yhdysvalloissa.1 Tutkijat dokumentoivat FBI:n rekisteröimiä muslimeihin kohdistuneita viharikoksia ja huomasivat, että ne kasvoivat, kun Trump oli valittu presidentiksi. Tutkijat havaitsivat myös toisen vahvan tilastollisen korrelaation: viharikosten määrä kasvoi Trumpin islamiin liittyvien twiittien jälkeisinä päivinä.

Viharikoksia on ollut Trumpin presidenttikaudella enemmän kuin kenenkään aiemman Yhdysvaltojen presidentin.

Sosiaalisella medialla on suurempi merkitys ihmisten elämään kuin mitä on aiemmin ajateltu. Algoritmit innostuvat tunteita sisältävistä viesteistä ja jakelevat niitä tykkäysten perusteella lisää. Usein viestit ovat aggressiivisia.

Tutkijat varoittavat, että jatkuvien seuraajatilastojen esittely ja uudelleentwiittailut voivat olla merkittävä syy siihen, että mielettömät raivonpurkaukset korostuvat sosiaalisessa mediassa. Tuntuu pahalta, kun sosiaaliseen mediaan lähetty viesti ei saa tykkääjiä, mutta kun viestiä jaetaan ja siitä innostutaan, käyttäjä saa mielihyvää. Pahimmassa tapauksessa ihmiset tekevät kaikkensa saadakseen lisää huomiota eli enemmän seuraajia, tykkääjiä ja jakajia.

Psykologi Jay Van Bavel New Yorkin yliopistosta tutki twiittien sisältöjä ja huomasi, että twiitit, jotka sisältävät vahvan moraalisen viestin sekä tunteellista kieltä, eräänlaista ”moraalista raivoa”, saivat viidenneksen enemmän uudelleentwiittauksia kuin muut viestit.

Poliitikot, joilla on äärimielipiteitä, saavat usein enemmän seuraajia kuin heidän maltillisemmat kollegansa. Tällaisten poliitikkojen on helppoa etsiä asioita ja kohteita, jotka ärsyttävät ja herättävät aggressioita, koska niistä sosiaalisen median algoritmit innostuvat.

Kun Kiina puhemies Mao Zedong aloitti 1966 kulttuurivallankumouksensa, hän oli samanikäinen kuin Donald Trump nyt, eli 72-vuotias. Mao valjasti nuorison hyökkäämään opettajiaan vastaan. Hänellä ei ollut käytössä sosiaa­lista mediaa, mutta hän ymmärsi Trumpin tavoin aggressiivisen retoriikan merkityksen.

Mao julkaisi kirjoituksiaan Kansan Päivälehden etusivulla ja hänen raivoisia viestejä välitettiin radiossa, jonka kautta ne välittyivät tehokkaasti joka puolelle asennettujen kova­äänisten avulla. Tuhoa saatiin aikaan näilläkin viestintävälineillä.

1 Karsten Müller ja Carlo Schwarz, ”Making America Hate Again? Twitter and Hate Crime Under Trump”, SSRN, 2018

Ari Turunen on Le Monde diplomatiquen
Suomen edition päätoimittaja.

Toivoa Korean niemimaalla?
Ovatko kaikki brasilialaiset fasisteja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *