Hevonen meni baariin


 

David Grossman: Hevonen meni baariin 

Otava 2018 Suom. Arto Schroderus

HEVOSEN SIJASTA mies menee baariin. Lapsuudenystävä on soittanut ja pyytänyt miestä tulemaan kuuntelemaan hänen stand up -keikkaansa. Mies epäröi, sillä hän ei ole nähnyt ystäväänsä vuosikymmeniin, eikä ymmärrä, miksi juuri hänen pitää olla paikalla katsomassa kyseistä keikkaa. Lopulta hän kuitenkin suostuu ja raahautuu paikalle.

Israelilaiskirjailija David Grossmanin Hevonen meni baariin on yksittäisen stand up -keikan ympärille rakentuva yhdenpäivänromaani. Nimensä kirja lainaa vitsiltä, jota voi periaatteessa varioida loputtomasti – hevonen menee baariin, ja siitä seuraa jotain hassua. Stand up -keikalle saapuva mies siis tietää, mistä suunnilleen on kyse, mutta ei pysty arvaamaan lopputulosta.

Taitavasti Grossman luo illuusion savuisesta kellariloukosta, jossa stand up -esitys lähtee yllättäville urille: irtovitsien ohella mies alkaa kertoa tarinaa omasta lapsuudestaan. Kerrontaa höystetään takaumajaksoilla, joihin kirjan kertoja eksyy kuunnellessaan lapsuudenystävän vuodatusta. Samalla hänessä itsessään alkavat herätä muistot menetyksistä ja virheellisistä valinnoista: ”Ja vasta sitten, ehkä johtuen hyvästelysanoista, se iski aivan yllättäen: muistin, mitä hänelle oli tapahtunut, ja minulle, kun olimme yhdessä Be’er Orassa ja Gadna-leirillä. Lamaannuin muutamaksi sekunniksi täysin, niin kauhistunut olin siitä, että olin pystynyt unohtamaan.”

Lyhyestä mitastaan huolimatta kirja onnistuu herättämään lukijassaan monia kysymyksiä. Millä tavoin peilaamme omia kokemuksiamme toisten kokemuksia vasten? Tunnemmeko elämässä epäonnistujia kohtaan empatiaa, ylenkatsetta vai katsommeko vain poispäin? Onko toisten ihmisen rikkinäisyyttä mahdollista kohdata, jos itse on sisältä palasina? Pohjimmiltaan romaani käsittelee menneisyyden painolastista vapautumisen tarvetta. Vain se tekee meistä uudelleen ihmisiä. 

Esko Juhola (kirjamies.fi)

Enää ei ole mitään mihin uskoa
Trumpin jälkeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *