Älä unohda näitä!

Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi

WSOY 2022

”jos vielä joku kutsuu reippaaksi  
turvaudun väkivaltaan” 

Jos vain muuttuisin toiseksi on puhutteleva runoteos poikkeavuuden kokemuksista ja vammaisiin kohdistuvasta väkivallasta. Suorasukaiset runot käsittelevät vähemmistöjen menneisyyttä ja oikeuksia. Historian tunnetut naiset, jotka ovat kuuluneet erityisryhmiin, pääsevät ääneen. Yhtä intensiivisesti runot kiinnittyvät tähän hetkeen – arkisiin kokemuksiin ja kiusallisiin tilanteisiin. Runoilija näkee viiltävästi kaiken teeskentelyn läpi ja peilaa vinon huumorin läpi maailmaa.

Sanni Purhonen on esiintyvä runoilija, toimittaja, luovan kirjoittamisen opettaja, kirjallisuuskriitikko ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n tiedottaja. Jos vain muuttuisin toiseksi on hänen kolmas teoksensa. Purhosen runoja on ilmestynyt myös antologioissa.


Harry Salmenniemi: Kuume

Siltala 2022

Harry Salmenniemen teoksessa Kuume ilmavat ja luonnosmaiset runot vuorottelevat vaikuttavien proosarunojen kanssa. Kokoelman viisi laajaa osiota näyttävät, miten kummallisesti ja kiinnostavasti maailman voi nähdä ja kuvata. Yksityisten painajaisten voima sekoittuu arkipäiväisiin havaintoihin, arjen toistuvuuteen mutta myös elämän abstraktiin arvoitukseen. Teokselle nimen antava osio ”Kuume” on proosarunosarja, joka antaa kattavan todistuksen kirjoituksen hulluudesta. Jokin salaperäinen vainoaa kieltä ja kirjoittajaa, aiheuttaa näkyjä ja harhoja, pitää otteessaan.

Kuume on Salmenniemen seitsemäs runoteos, vastaansanomaton osoitus kielen ja runouden voimasta. Moninkertaisesti palkittu Salmenniemi on toiminut runouslehti Tuli&Savun päätoimittajana ja runouskustantamo Poesian toimittajana.


Helena Sinervo: Merirequiem

Otava 2022

Runokokoelma Merirequiem on aistikas sielunmessu merelle ja riepotteleville tunteille. Runojen meri on sekä suojelukohde että eroottisen rakkauden elementti, vaahtoisa alkuperämme ja muovittunut ääretön. Samalla meri on tuttumme, aistein koettu ja kujeileva. Teos rakentuu klassisen sielunmessun, requiemin, eri osastoille, mutta Helena Sinervo leikkii rakenteella. Musiikki tuntuu fyysisesti runoissa: vesi eri muodoissaan nuolee ja hyväilee, liikuttelee tavuja ja luo uutta. Kihelmöivän kaunis kokoelma katsoo rohkeasti kohti rakastumista, se kuljettaa ihmistä luonnossa, puiden ja veden syissä, ”vaeltaa hajaantuneessa molekyyliparvessa, häikäistyneenä, väistellen tiiran valkeita äkkisyöksyjä”.

Sinervo on Finlandia-palkittu runoilija, kirjailija ja suomentaja, jonka runoja on käännetty yli 30 kielelle.


Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen: Kongon Akseli – Suomalaiset ja skandinaavit kolonialismin rakentajina

Into 2022

Akseli Leppänen oli rehti suomalainen mies, joka pakeni suuren rakkautensa hylkäämänä Kongoon. Belgian kuningas Leopold II:n yksityisomistukseen 1880-luvulla päätynyt orjavaltio ja myöhempi Belgian Kongo tarvitsivat suunnattoman alueen valvontaan sotilaita ja kumin ja muiden rikkaiden luonnonvarojen riistämiseen laivamiehiä ja työnjohtajia.

Akseli ja tuhannet muut suomalaiset ja skandinaavit matkasivat Kongoon vaurastumisen ja seikkailujen houkuttelemana vuosina 1880–1930. Moni sairastui ja pettyi, useat rikastuivat. Suomalaisia saattoi kohdata mitä epätodennäköisimmissä paikoissa päiväntasaajan viidakoista Katangan kuparikaivoksille. Ilman skandinaaveja ja suomalaisia Kongon verisen siirtomaajärjestelmän rakentaminen ja ylläpito ei olisi ollut mahdollista.


Rob Boddice: Tunteiden historia

Vastapaino 2022

Suom. Jyrki Vainonen

Mitä tunteminen tarkoittaa? Miten tunteiden kokeminen on muuttunut? Kuinka toiveemme, aikeemme ja unelmamme viriävät? Historiantutkijat ovat viime vuosikymmenen aikana kiinnostuneet tarkastelemaan tunteita, intohimoja, mielialoja ja tuntemuksia. Rob Boddicen teoksessa uudet tutkimustulokset on ensi kertaa koottu yhteen esitykseksi, joka ulottuu antiikista nykypäivään.

Tunteiden historia on kiehtova kuvaus sanattomasta menneisyydestä – kehollisesta, affektiivisesta ja kokemusperäisestä. Teos esittää, että tunteemme ovat mielen ja kehon tilannesidonnaisia tuotoksia. Yhdistelemällä biologisia, antropologisia, sosiaalisia ja kulttuurisia näkökulmia Boddice kuvaa tunteita kohtaamisina ja kokemuksina eri aikoina ja eri maailmankolkissa. Kirja on kiehtovaa luettavaa kaikille, joita kiinnostaa ihmisen tunne-elämä ja sen muutokset.


Pekka Lehtola: Myyttien ja utopioiden maa – Venäjän historiaa ja aatteita penkomassa

Warelia 2022

Venäläisen kulttuurin helmet, kuten klassikkokirjat ja nykykirjailijoiden teokset, taidemaalarien luomukset ja musiikki ovat todistus rikkaasta mielikuvituksesta. Sellaisia ovat myös ne lukemattomat myytit ja utopiat, joiden lumoissa venäläiset ovat historiansa vuosisatoina eläneet. Aina nuo kuvitelmat eivät ole johtaneet parempaan maailmaan. Joskus ne ovat olleet jopa tuhoisia.

Venäjällä pitkään työskennellyt, monien tiedotusvälineiden kirjeenvaihtajana toiminut Pekka Lehtonen esittelee kaiken kattavasti Venäjän historiaa 600-luvulta Putinin aikaan asti, ja kuvaa niin slaavilaisten kuin alueiden alkuperäiskansojen elämisen mahdollisuuksia erilaisissa poliittisissa tilanteissa. Lehtonen käyttää lähteinään tutkijoiden arvioita ja pohtii, miten moninaiset myytit ja utopiat ovat eri aikoina vaikuttaneet tehtyihin ratkaisuihin.