Holtittomia irtiottoja

Miranda July

Nelinkontin

Siltala 2024

Suom. Hilkka Pekkanen

Kaikki lähtee seikkailunhalusta: keski-ikäisen taiteilijan tarkoituksena on tehdä yksinäinen road trip Los Angelesista New Yorkiin. Kyseessä on varsinainen irti­otto, sillä nimeämättömällä kertojalla on mies ja lapsi. Jokin kuitenkin saa taiteilijan jäämään pieneen kaupunkiin vain kivenheiton päähän kotoaan Mirandan ­Julyn kapinallisessa romaanissa Nelinkontin. Alkaa matka itseen. Kotiintuomisena on vähemmän vastauksia ja paljon enemmän kysymyksiä – muun muassa niinkin maanläheisiä kuin miltä hevoset haisevat. Samalla alkaa muodostua uudenlainen aidompi suhde muihin ihmisiin.

Pikkukaupungissa kertoja tapaa nuoren pariskunnan, joiden elämää selvästi hän vähättelee omaansa verrattuna. Davey työskentelee autovuokraamossa ja Claire sisustussuunnittelijana. Kertojan ylemmyydentunnosta huolimatta tanssitaidoillaan ja jollain sanojen saavuttamattomalla hurmaavuudella Davey onnistuu loksauttamaan palasia paikoilleen – tai näkökulmasta riippuen täysin vinksalleen – keski-ikäisen seikkailijan mielessä. Kun taiteilija yrittää tavoittaa elämässään jotain aitoa Daveyn kanssa käytävän eriskummallisen soidintanssin myötä, hän ajautuu kyseenalaistamaan elämäänsä yhä syvällisemmin. 

Kun kriisiin löytyy mahdollinen syy, esivaihdevuodet, se ei suinkaan tiputa kierroksia. Kotiin palattuaan kertojan on tarkoitus sujahtaa takaisin entiseen elämäänsä, mutta radikaalit muutokset ovat vääjäämättömiä. 

Miranda July on kertonut kirjailija Chelsea Biekerille romaanin kirjoittamisen lähteneen liikkeelle holtittomuuden tunteesta. Sen tuntee. Vaikka Julyn tyyli on ennen kaikkea hyvin hallittua, sivupolkuja riittää. Niissä kertoja usein miettii elämäänsä ja siihen liittyviä hahmoja milloin mistäkin näkökulmasta, oli se sitten Da Vinci -koodin arvoitukset tai hormonitasapaino. Holtittomuudesta kertoo myös se, että teoksessa tunnutaan usein keikkuvan jonkin reunalla: oivalluksen, suuren virheen tai yhteiskunnan normien. 

Nelinkontin osuu useasti napakymppiin. Romaani kertoo keski-ikäisen kriiseilystä hätkähtämättömän suorasanaisesti ja osaa yllättää niin suurempien kuin pienempien juonenkäänteiden tasolla. Varsinkin romaanin lopussa koko teosta ylevöittävä ympyrän sulkeutuminen ilahduttaa. Kertojan matkaa onkin niin antoisaa mukaansatempaavuudessaan seurata, että sille välillä kirjaimellisesti pudistelee päätään ja välillä nyökyttelee mukana. Seksuaalinen ja emotionaalinen irrottelu kuvataan ilmaisuvoimaisesti ja näiden rujojakaan puolia karttamatta. Lisäksi henkilökavalkadista löytyy paljon mielenkiintoisia hahmoja: kertojan suorasanainen uskottu Jordi, utuisen etäiseksi kaikessa saavuttamattomuudessaan jäävä laulajatähti Arkada ja kertojan ikäisekseen yllättävän viisaita lausuva poika Sam.

 Teoksen värikäs kieli on intensiteetiltään kuin alati vaihtuva tuulenvire. Tekstin erityisansioksi nousee sen taipuisuuden rinnalle lukijaystävällinen lähestyttävyys. Suomennoksen korkea taso takaa lukunautinnon. Kaksi muutakin Julyn teosta suomentanut Hilkka Pekkanen on tehnyt työnsä taiten.

Romaani voi riemastuttaa kaikkia, jotka ovat joskus elämässään kokeneet trans­formaation.

Karoliina Vesa