Ajankohtaista

Diplon numerossa 2/2020

 

Serbian yksinvaltias johtaa kovalla kädellä

Kansallismielisten ”haukkojen” koulussa oppinsa saanut Aleksandar Vučić johtaa Serbiaa diktaattorin ottein.. EU-maiden johtajien suopeus häntä kohtaan kertoo hyvin siitä, miten kaukana Euroopan unionin julistamat ylevät periaatteet ja niiden käytäntöön soveltaminen ovat toisistaan.

Meren murtamat 

Ranskan vaarallisin ammatti on kalastaja. Merellä on 19 kertaa enemmän kuolemantapauksia kuin Ranskan työelämässä keskimäärin. Traumaperäisen stressin esiintyvyys yleistä Bretagnen kalastajilla. Hermot ovat kireällä ja huumeiden käyttö on yleistä.

Putin tietää seuraajansa

Venäjällä vaihdettiin hallitus ja samalla alettiin kiiruhtaa perustuslakiuudistusta. Tutkija Tatjana Stanovajan mielestä Putinille on tärkeää aloittaa vallanvaihto kun vastustus on mahdollisimman vähäistä.

Epidemian syyt

Koronavirus on saanut maailman polvilleen.  Syitä mietitään ja syytöksiäkin sinkoilee. Vuoden 1940 jälkeen sadat sairauksia aiheuttavat mikrobit ovat ilmaantuneet tai palanneet alueille, joilla niitä ei ole havaittu pitkään aikaan tai koskaan aiemmin. Tällaisia ovat  HIV, Ebola ja Zika. 60% mikrobeista on peräisin eläimistä, yli kaksi kolmannesta villieläimistä. Syy ei ole eläimissä. Epidemiat ovat seurausta metsäkadosta, kaupungistumisesta ja teollistumisesta.

Diplon numerossa 1/2020

 

Australian uusi vuodenaika: tulipätsi

Voiko tällaista enää kutsua ”luonnonmullistukseksi”, kun katastrofin ainekset ovat yhä vahvemmin todistein peräisin ihmisen toiminnasta?

Naisten asema Tunisiassa ja Venäjällä

Tasa-arvolaki on jäämmässä Tunisiassa haaveeksi.  Venäjällä laki taas sallii perheväkivallan.

Nigeria

Nigeria, Afrikan toiseksi suurin talousmahti, joutuu vastaamaan radikaali-islamistijärjestö Boko Haramin hyökkäyksiin. Alle kymmenessä vuodessa yli neljäkymmentä tuhatta nigerialaista on saanut surmansa terrorismin vastaisessa taistelussa: puolet heistä on tapettu jihadisteja vastaan taistelevien turvallisuusjoukkojen toimesta.

Pohjois-Irlanti

Britannian hallitus ei ole suostunut ottamaan vastuuta roolistaan Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana. Brittihallinnon salainen yhteistyö puolisotilaallisten lojalistiryhmien kanssa on historiallinen painolasti, jolla on pysyviä vaikutuksia.

Bolivian vallankaappaus

Bolivia on sekaisin. Presidentti Evi Morales ajettiinn maanpakoon. Vallan kaapannyt hallinto ei kuitenkaan pysty hillistemään mielenosoituksia.  on lokakuusta lähtien ravistellut kansannousu.

Diplon numerossa 6/2019

 

Venäläiset naiset haluavat tasa-arvoa ja oikeutta nautintoihinsa

Orgasmista vaikeneminen on Stalinin ajan perintöä.

 

 Tähtiin tuijottelun paluu

Keinovalo on himmentänyt öisen tähtitaivaan. Viime aikoina on alettu perustaa suojelualueita, joissa pääsee jälleen ihailemaan Linnunrataa. Yövalaistus haittaa ihmisiä, eläimiä ja kasveja. Se herättää myös laajemman kysymyksen, johon yhteiskunta joutuu ennen pitkää vastaamaan: mitkä ovat meidän todelliset elintärkeät tarpeemme?

 

Amazonia

Brasilian ilmastoskeptinen presidentti Jair Bolsonaro ajaa politiikkaa, jonka seurauksena metsiä tuhotaan. Mutta onko muilla mailla oikeutta puuttua asiaan? Maailmanvallat ovat jo pitkään ideoineet, mitä Amazonille pitäisi tehdä.

 

Turkki ja Venäjä – kuka huijaa ketä Syyriassa?

Turkin armeija valtasi lokakuun alussa osan Koillis-Syyriasta ja teki näin lopun kurdien demokraattisesta valtioliittokokeilusta Rojavassa. Rojava on tarkoitus varata turkkilaisyritysten toiminta-alueeksi.

 

 Laaja teemakokonaisuus korruptiosta

Korruptio on yksi vallan brutaaleimmista muodoista riippumatta siitä, kierretäänkö sen avulla lakeja vai ostetaanko sillä ääniä. Mutta ovatko tätä vitsausta vastaan taistelevien tavoitteet aina niin jaloja kuin he antavat ymmärtää? Raportit Venäjältä, Brasiliasta, Intiasta, Persianlahdelta ja Ranskasta.

 

Top
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
We do not share your personal details with anyone.