Toimitus suosittelee 6/21

Toimitus suosittelee

Mitä olet lukenut viime aikoina?

Kuuntelin juuri Dave Grohlin muistelmateoksen The Storyteller, joka on vastikään ilmestynyt suomeksi nimellä Tositarinoita. Se oli loistava, pakollista lukemista faneille ja antoisa varmasti muillekin. Olisin kuunnellut Daven tarinoita mielelläni pidempäänkin. Luin myös äskettäin Jia Tolentinon esseekokoelman Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion, joka on mielenkiintoinen katsaus internet-kulttuuriin ja nykyfeminismiin. Siitä ilmestyy myös suomennos ensi vuonna, nimellä Trikkipeili.

Luen paljon fantasiaa, ja sen saralla aloitin juuri Robert Jordanin massiivisen klassikkosarjan Ajan pyörä. Se on ollut pitkään lukulistalla, mutta sarjan pituus on hirvittänyt. Nyt oli pakko vihdoin aloittaa, koska siitä alkoi tv-adaptaatio, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Luin juuri sarjan toisen kirjan, ja yhteensä alkukielisiä osia on 14, joten pitkä matka on edessä.

Minkä kirjan ilmestymistä odotat innolla?

Odotan kuumeisesti kanadalaisen Fonda Leen Green Bone Saga -trilogian viimeistä osaa Jade Legacy. Se julkaistaan vielä tänä vuonna. Luin sarjan kaksi ensimmäistä osaa alkuvuodesta, ja sen jälkeen olen odottanut jatkoa innolla – ja myös sarjan suomennoksia mahdollisesti joskus. Kyseessä on aasialaisvaikutteinen fantasiasarja, jossa on mafiaelokuvan fiilistä.

Lukulistalla korkealla on myös TJ Klunen uutuus Under the Whispering Door. Se on julkaistu jo, mutta en ole vielä saanut kirjaa käsiini. Myöskään suomennosta ei vielä näy eikä kuulu. Klunen edellinen kirja, Talo taivaansinisellä merellä, oli ilahduttava yllätys.

Mikä kirja on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Tähän on ehkä pakko sanoa Taru sormusten herrasta, jonka luin ensimmäisen kerran lapsena ja jonka vaikutusta voi ehdottomasti kuvata lähtemättömäksi. Tolkienin luoma maailma on niin suuri ja yksityiskohtainen, että sitä voi vain ihmetellä.

Aikuisemmalla iällä lähtemättömiä vaikutuksia ovat jättäneet erityisesti jännittävällä tavalla kerrotut tositarinat, kuten esimerkiksi Ronan Farrow’n Catch and Kill. Se on tärkeä kirja, joka pitää otteessaan yhtä tiiviisti kuin paraskin trilleri. Kate Elizabeth Russellin Vanessa on viime vuosina lukemistani kirjoista yksi vaikuttavimmista. Se on rankka kertomus opettajan ja oppilaan hyväksikäyttösuhteesta, vaikea lukea, mutta todella hyvin kerrottu. Täytyy myös mainita Taylor Jenkins Reidin loistava nuortenkirja Daisy Jones & The Six, joka kertoo fiktiivisestä rockyhtyeestä ja sijoittuu 1970-luvun Los Angelesiin. Se on yksi parhaista koskaan kuuntelemistani äänikirjoista.

Terveiset kirjallisuuden jumalille?

Kiitos kaikista hyvistä kirjoista!