Uuden maailman katu

leikola

Markus Leikola

Uuden maailman katu

WSOY

Ahtaan kouluhistorian mukaan maailmanpolitiikka on enimmäkseen valtataistelua. Leikola tietää paremmin: maailma muodostuu pienistä ja suurista fraktaaleista, palapelin paloista ja peruskiven järkäleistä. Suurten sotien voittojen ja häviöiden lisäksi on otettava huomioon miljoonia niittänyt espanjantauti, nuoren toveri Stalinin suloinen konekirjoittajatar, Eisensteinin seikkailut ympäri maailmaa, Nabokovin muutto Amerikkaan, J. Edgar Hooverin rakentama vuotamaton ja traumatisoiva seulonta-aparaatti, JFK:n pakottava tarve saada naista vaikka maailma pidättäisi henkeään ohjuskriisin keskellä, Frank Sinatran pehmeä ääni, Krzysztof Kieslowskin elokuva Veronikan kaksoiselämä, Morley Saferin Vietnam-reportaasi…

Uuden maailman katu jäsentyy sotien kautta. On sota-aika, aika ennen sotaa, sodan jälkeen ja rauha, vain kunnes koittaa uusi sota. Leikolan maailma ei silti ole lohduton eikä edes kyyninen. Terävä toimittaja näkee maailmaa muokkaavissa loputtomissa yksityiskohdissa toivoa, lämpöä ja huumoria.

Viittauksissa mitä kauneimpaan venäläiseen kirjallisuuteen, eli Bulgakovin luomaan rakkaustarinaan, Leikola paljastuu myös romantikoksi.

Iida Simes