Kauneus on kirous

kauneus_on_kirous03844

Eka Kurniawan:  Kauneus on kirous

”Kun Dewi Ayu eräänä maaliskuisena viikonloppuna nousi haudastaan, hän oli ollut kaksikymmentäyksi vuotta kuolleena.” Näin alkaa Indonesian kansainvälisesti tunnetuimman kirjailijan Eka Kurniawanin kirja Kauneus on kirous. Pienessä keksityssä kaupungissa Halimundassa on tapahtunut kaikenlaista toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Kaunis ja maineikas prostituoitu Dewi Ayu yrittää pysyä hengissä samalla, kun hollantilaiset, japanilaiset ja sen jälkeen kommunistit yrittävät valloittaa hänen kaupunkinsa ja perheensä. Hänen tyttärensä, vävynsä ja lapsenlapsensa jäävät keskelle kauheita poliittisia verilöylyjä, kammottavia kirouksia ja vihanpitoja.

Tarina on täynnä satiiria, irvokkuutta ja maagista realismia. Kerronta muistuttaa sadun parodiaa, jossa prinsessoja raiskataan, prinssit tekevät itsemurhia, hirvittävät aaveet ja kostonhimoiset hengit valloittavat kaupunkeja ja kiroavat asukkaita. Miehet kaikkine voimineen eivät kestä sydänsuruja, ja naiset eivät saa minkäänlaista asemaa yhteiskunnassa, elleivät he ole kauniita tai huoria.

Romaani on sekä sadunomainen että täynnä indonesialaisia historiallisia faktoja. Tällainen yhdistelmä tutustuttaa lukijaa nuoren kansakunnan menneisyyteen sekä kauniisiin kansansatuihin ja kertomuksiin.

Klavdia Kurvinen