Autoritaarit tukeutuvat Interpoliin

Autoritaariset johtajat eivät tunnetusti voi sietää kritiikkiä. Yhtenä keinona välttää sen aiheuttamaa mielipahaa on säätää laki, joka kieltää johtajan ”loukkaamisen”.

12.11.2020 Turkin entinen terveysministeri Rıfat Serdaroğlu pidätettiin Ankaran lentokentällä ja vietiin julkisen syyttäjän toimistoon kuulusteltavaksi, koska hän oli loukannut Turkin presidentti Erdoğania jo kaksi vuotta aiemmin julkaistussa kolumnissaan. Kolumni oli otsikoitu: Isä, poika ja pyhä vävy. Pelkästään vuonna 2019 yli 36 000 turkkilaista sai syytteen presidentin loukkaamisesta turkkilaisen Birgün-lehden mukaan.

Turkin nykyhallinto käyttää myös Interpolia tehokkaasti kriitikkojen vaientamisessa.

Pelkästään Saksan Interpolin toimisto sai kolmen vuoden aikana 1 252 sinistä ja punaista ilmoitusta Turkilta. Pyynnöt on lähetetty epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen heinäkuun 2016 ja viime vuoden marraskuun välisenä aikana. Interpolilla on käytössä kahdeksan eri värikoodia, joista ankarimmat ovat sininen ja punainen ilmoitus. Sininen on etsintäkuulutus ja punainen luovutuspyyntö, joka tehdään silloin, kun henkilöstä on kotimaassa pidätysmääräys.

Vuonna 2017 Saksaan muuttaneen toimittajan Doğan Akhanlın pidätys Espanjassa aloitti kiihkeän keskustelun Turkin hallituksen tavasta käyttää hyväksi Interpolin ilmiantojärjestelmää. Turkki pyysi Akhanlıan luovutusta, koska häntä syytetään terrorismista. Hän oli kirjoittanut Turkin ihmisoikeustilanteesta ja Armenian kansanmurhasta. Hän joutui olemaan Espanjassa kaksi kuukautta ennen kuin Espanja päätti olla luovuttamatta häntä Turkkiin.

Turkki on yksi aktiivisimmista Interpolin punaisen ilmoituksen käyttäjistä, mutta myös muut autoritaariset maat hyödyntävät Interpolia kriittisten äänten vaimentamisessa. Azerbaidžanista kotoisin oleva journalisti Fikret Huseynli, jolle oli myönnetty Alankomaiden kansalaisuus, pidätettiin lokakuussa 2017 Kiovan Boryspilin lentokentällä. Huseynli on ollut Azerbaidžanin  hallinnon kriitikko. Azerbaidžan teki hänestä punaisen ilmoituksen. Syy: petos ja luvaton rajanylitys.

Huseynli joutui odottamaan oikeuden päätöstä Ukrainassa puoli vuotta passi takavarikoituna. Kun huhtikuussa 2018 tuli oikeuden päätös, jonka mukaan Huseynlin liikkumista ei saisi enää rajoittaa, syyttäjä kieltäytyi luovuttamasta passia ja sen sijaan esitti uusia rajoituksia. 16.4.2018 tuomari päätti siirtää seuraavaa käsittelyä muutamalla päivällä. Huseynlin lakimies toimi nopeasti ja sai oikeuden sihteeriltä asiakkaansa passin. Huseynli ei jäänyt odottamaan oikeuden päätöstä vaan ylitti Puolan rajan 17.7. ja jatkoi sieltä Alankomaihin.

Interpolin punaisen listan alkuperäinen tarkoitus eli rikollisten etsiminen on joissakin maissa muuttunut toisinajattelijoiden metsästämiseksi.

Lisätietoja: Stockholm Center for Freedom
https://stockholmcf.org

Ari Turunen on Le Monde diplomatiquen suomenkielisen laitoksen päätoimittaja.