Toimituksen poiminnat 2/2022

Valikoima tietokirjoja kaikkein ajankohtaisimmista aiheista

Catherine Belton: Putinin sisäpiirissä – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan (Docendo 2021, suom. Ilkka Rekiaro)

Venäjän hallinnon nykytilaa ja vaikutusvaltaa maailmalla käsittelevä tietokirjallisuus on nyt kovassa nosteessa, mutta brittiläisen tutkivan toimittajan Catherine Beltonin kirjaa hehkutetaan yhdeksi aiheeseen perinpohjaisimmin pureutuvista teoksista. Belton toimi vuosia muun muassa Financial Timesin Moskovan-kirjeenvaihtajana, ja perehtyi samalla Kremlin valtarakenteiden tarkasteluun lähietäisyydeltä.

Beltonin kirjan punainen lanka seuraa KGB-taustaista vallan sisäpiiriä, joka Neuvostoliiton lopun häämöttäessä laati suunnitelman oman vauraan tulevaisuutensa varmistamiseksi. Putin valikoitui uuden autoritaarisen hallinnon johtoon, ja jo varhain enemmän tai vähemmän huomaamattomia vallan lonkeroita alettiin ulottaa ulkomaille – aivan kuten KGB:kin teki kylmän sodan aikana. 


Naomi Klein: Tuli on irti – Maapallon polttava tulevaisuus (Into 2022, suom. Laura Kalmukoski)

Vuosituhannen vaihteessa ilmestynyt No Logo teki kanadalaisesta Naomi Kleinista kertaheitolla kapitalismikriittisyyden johtotähden. Hänen sittemmin ilmestyneet tietokirjansa ovat käsitelleet kapitalismin ja ilmastonmuutoksen suhdetta, kuten myös kirjailijan uutuus Tuli on irti.

Teoksessa Klein esittelee Green New Deal -ohjelman, jonka puolesta ovat puhuneet muun muassa yhdysvaltalaisdemokraatit Alexandria Ocazio-Cortez sekä Edward J. Markey. Ohjelman tarkoituksena on luotsata Yhdysvallat riippumattomaksi fossiilisista energianlähteistä ja kohti vihreitä, työpaikkoja luovia ratkaisuja. Eriarvoisuuteen puuttuminen on oleellinen osa uutta ilmastopolitiikkaa, ja kuten aiemmissakin kirjoissaan, Klein korostaa kansalaisyhteiskunnan merkitystä osana historiallisen murroksen onnistumista.


Roland Paulsen: Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta (Tammi 2021, suom. Heikki Eskelinen)

Ruotsalaisen sosiologin ja yhteiskunnallisen keskustelijan Roland Paulsenin tietokirja pureutuu ahdistuksen eri olomuotoihin. Hänen mukaansa emme enää siedä epävarmuutta entiseen tapaan, ja se näkyy muun muassa masennuksen yleistymisenä länsimaalaisten kansansairaudeksi. Suhteellinen taloudellinen vakaus ja korkea elintaso ei tunnu ehkäisevän ahdistuksen kumuloitumista.


Lukuisat haastattelut ja anekdootit havainnollistavat ilmiötä, jota Paulsen lähestyy kulttuuri- ja yhteiskuntahistorian kautta. Samalla hän pohtii mahdollisuuksiamme päästä eroon alituisesta ahdistuksestamme. Tämä fragmentaarinen, mutta kiinnostavasti kirjoitettu tietoteos on ajankohtainen juuri nyt, kun monestakin suunnasta sikiävä kysymys “Entä jos?” polttelee yhä kipeämmin kansalaisten mielessä.


Ashley “Dotty” Charles: Raivoajat – Mitä tapahtuu keskustelulle kun kaikki vain huutavat (Johnny Kniga 2021, suom. Ville Hyvönen)

Brittiläisen radio- ja televisiopersoona Ashley “Dotty” Charlesin teos Raivoajat on manifesti syvällisen yhteiskunnallisen keskustelun puolesta. Charlesin mukaan sosiaalisessa mediassa on yllin kyllin kollektiivista moraalista raivoa, joka on ollut historiallisia yhteiskunnallisia muutoksia toimeenpaneva voima, joka on nykyisin typistynyt silkaksi päämäärättömäksi huutamiseksi, joka vaihtaa kohdettaan lähes päivittäin. Kaiken lisäksi sekä yksityishenkilöt että yritykset kiillottavat omaa kilpeään metelöimällä “oikeiden” asioiden puolesta, mutta aidot muutokset jäävät toteutumatta. 

Someraivoon tempautumisen sijaan Charles kehottaa ottamaan rauhallisesti ja pitämään ajatukset kirkkaana. Vain siten kansalaiset pystyvät keskittymään olennaiseen: todellisiin ongelmiin ja pysyvien muutosten aikaansaamiseen.