Diplon numerossa 2/2020

Serbian yksinvaltias johtaa kovalla kädellä

Kansallismielisten ”haukkojen” koulussa oppinsa saanut Aleksandar Vučić johtaa Serbiaa diktaattorin ottein.. EU-maiden johtajien suopeus häntä kohtaan kertoo hyvin siitä, miten kaukana Euroopan unionin julistamat ylevät periaatteet ja niiden käytäntöön soveltaminen ovat toisistaan.

Meren murtamat 

Ranskan vaarallisin ammatti on kalastaja. Merellä on 19 kertaa enemmän kuolemantapauksia kuin Ranskan työelämässä keskimäärin. Traumaperäisen stressin esiintyvyys yleistä Bretagnen kalastajilla. Hermot ovat kireällä ja huumeiden käyttö on yleistä.

Putin tietää seuraajansa

Venäjällä vaihdettiin hallitus ja samalla alettiin kiiruhtaa perustuslakiuudistusta. Tutkija Tatjana Stanovajan mielestä Putinille on tärkeää aloittaa vallanvaihto kun vastustus on mahdollisimman vähäistä.

Epidemian syyt

Koronavirus on saanut maailman polvilleen.  Syitä mietitään ja syytöksiäkin sinkoilee. Vuoden 1940 jälkeen sadat sairauksia aiheuttavat mikrobit ovat ilmaantuneet tai palanneet alueille, joilla niitä ei ole havaittu pitkään aikaan tai koskaan aiemmin. Tällaisia ovat  HIV, Ebola ja Zika. 60% mikrobeista on peräisin eläimistä, yli kaksi kolmannesta villieläimistä. Syy ei ole eläimissä. Epidemiat ovat seurausta metsäkadosta, kaupungistumisesta ja teollistumisesta.