Diplon numerossa 3/2018

Diplo_3_2018

Sähköinen kisa Afrikan energiamarkkinoista

Afrikan energiamarkkinoiden kehitys vetää puoleensa maailman energiajättejä kuin kärpäsiä, mutta myös afrikkalaiset yhtiöt haluavat olla mukana vauhdissa. Tarpeet ovat valtavat, sillä 650 miljoonaa asukasta on edelleen vailla sähköä.

Turkin pelon ilmapiiri

21 on kulunut siitä, kun osa Turkin armeijasta teki vallankaappausyrityksen. Tänä aikana 115 000 ihmistä on joutunut valtion vainon kohteeksi. Jotkut ovat kuolleet vankiloihin; toiset odottavat pitkiä tuomioita kidutus vielä tuoreessa muistissaan. Yhteiskunta on kokenut valtavan murtuman ja vainon uhrit ovat pelkkiä paarioita.

Japaninmeren kalastajat vastustavat tonnikalan ryöstökalastusta

Pienen Japaninmeren eteläosassa sijaitsevan saaren 300 kalastajaa ovat ryhtyneet taisteluun tonnikalakantojen säilyttämiseksi Tyynessämeressä. Heidän mukaansa kalavarojen hupenemisen syynä on ryöstökalastus, jonka suosimisesta he syyttävät valtion kalatalousvirastoa. Kalastajien taistelu ei tule olemaan helppoa maassa, jossa kulutetaan eniten tonnikalaa maailmassa.

Suomi oli täynnä hirviöitä vuonna 1918

Suomen vuoden 1918 sisällissodan kokeneita ei ole enää elossa, mutta kipupiste pysyy. Sovinto on vaikea löytää vielä sukupolvienkaan jälkeen. Suomi haavoittui henkisesti ajautuessaan kansalaisten keskinäiseen sotaan. Vastakkain olivat punaiset ja valkoiset joukot.