Diplon numerossa 2/2018

lmd-2-2018

Diplo&NG-lehden numeron 02/2018 erityisteemana Saksa ja sen hankala rooli ylivertaisena talousmahtina: toisaalta Yhdysvaltojen ja Itä-Euroopan puristuksessa ja samaan samaan aikaan ylivoimaisena taloutena, joka lepää olennaisilta osin sen epäsuhtaisissa taloussuhteissa Puolan, Tšekin, Unkarin ja Slovakian kanssa. Rikas Saksa on jo neljännesvuosisadan ajan toteuttanut naapureidensa kanssa samaa kuin Yhdysvallat, joka on sijoittanut tehtaitaan Meksikoon, eli ”lähiulkoistamista.”

Pyhä saksalaistaloudellinen keisarikunta

Konservatiiviset ja kansallismieliset johtajat ovat nousemassa yhä vahvempaan asemaan molemmin puolin Atlanttia, se panee Euroopan ja ”avoimen yhteiskunnan” kannattajat puolustuskannalle. Saksan kaksi strategista liittolaista ovat etääntymässä siitä: Itä-Eurooppaan leviää autoritarismi ja Yhdysvaltoja houkuttaa unilateralismi. Merkitseekö tämä, että kellot soivat liberaalille aikakaudelle?

Saksa Yhdysvaltojen ja Itä-Euroopan puristuksessa

Italiassa maaliskuun neljännen päivän parlamentti-vaaleista alkoi epävarmuuden aika. Vaalien suureksi voittajaksi nousi ”systeeminvastainen” muodostuma Viiden tähden liike. Muutamassa vuodessa maan suurimmaksi puolueeksi noussut liike näyttäytyy ufona Italian ja Euroopan politiikassa.

Ei oikeistoa, ei vasemmistoa eikä keskustaa

Novaja Gazeta selvitti, kenelle Krim todellisuudessa kuuluu.

Krim on meidän!