Diplon numerossa 6/2017

DIPLO_6_2017_lr

Afrikan maatalous vapaakaupan kannattajien pihdeissä

Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan aliravitsemuksen väheneminen maailmassa on tänä vuonna hidastunut ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Osaselityksenä ovat ilmastonmuutos ja sotilaalliset konfliktit, mutta oman synkän lisänsä tilanteeseen tuovat myös vapaakauppasopimukset, jotka pakottavat maat avaamaan rajansa ja horjuttavat paikallista maataloutta.

Kulissien välttämättömyys

Venäjän presidentinvaalien varma voittaja on tiedossa kuten ennenkin. Vaalien 2018 erikoisuus on se, että vastaehdokkaat on laitettu osittain uusiksi ja heidän runsaasta joukostaan huomattavan moni on tuttu kasvo viihdemaailmasta.

Katalonian kriisin juurilla

Separatismin ja keskusvallan vastakkainasetteluun perustuva tulkinta peittää alleen toisen, syvällisemmän ongelman: Espanjan perustuslaki ei ole kehittynyt sitten diktaattori Francisco Francon (1892–1975) kuoleman ja vähitellen menettänyt kosketuksensa maan todellisuuteen.

Dagestanin dramaturgi

Muutamia huomioita yhden Venäjän levottomimman alueen neljästä vuodesta runoilija-dramaturgi Ramazan Abdulatipovin hallinnon alla.