Päiväpartio

paivapartio

SERGEI LUKJANENKO & VLADIMIR VASILJEV

PÄIVÄPARTIO

INTO

Päiväpartio on Sergei Lukjanenkon varsinkin Venäjällä hyvin suositun fantasia-romaanisarjan toinen osa. Päiväpartion hän on kirjoittanut poikkeuksellisesti yhdessä toisen tuotteliaan sci-fi-kirjailijan Vladimir Vasiljevin kanssa. Teos koostuu kolmesta osasta, joista Lukjanenko on kirjoittanut ensimmäisen, Vasiljev toisen ja kolmannen he ovat kirjoittaneet yhdessä.

Partio-sarjan päähenkilöt ovat Moskovassa asuvia Muihin kuuluvia, jotka ovat kuin ihmisiä, mutta heillä on kyky nähdä ja siirtyä Hämärään, jossa toimivat eri lait ja jossa myös heidän yliluonnollinen piilevä olemuksensa paljastuu. Muihin kuuluvat ovat esimerkiksi noitia, velhoja, vampyyreja ja ihmissusia. He jakautuvat Valon tai Pimeyden palvelijoihin – ja jos eivät ole valinneet puoliaan, ovat Partiot kilvan värväämässä itselleen uusia jäseniä.

Valon tai Pimeyden palvelijat määräytyvät puolilleen luonteensa puolesta. Valon palvelijoilla on taipumus toimia yhteisön puolesta ja Pimeyden palvelijoilla itsekkäästi. Valon ja Pimeyden väki ovat toistensa vihollisia, mutta ovat samalla velvoitettuja noudattamaan Sopimusta eli tasapainoa maailmassa. Valo ja Pimeys saavat energiansa ihmisiltä. He käyttävät ihmisiä hyväkseen, mutta pohjimmiltaan palvelevat ihmisiä.

Tässä pieni kauhaisu Lukjanenkon Partio-kirjojen maailmasta. Se koostuu tutuista myyttisistä aineksista, joista Lukjanenko on rakentanut oman monitahoisen kokonaisuutensa. Partioiden maailma kuvastaa myyttien olemusta: mytologiat käsittelevät ihmismielen voimia. Tähän liittyy Lukjanenkonkin teosten kiinnostavuus. Hahmot ovat yhdistelmä myyttejä ja action-hahmoja, mutta tuntuvat puhuttelevilta.

Toinen vahvuus on tarinan kyky säilyttää jännitys. Jännitys säilyy muun muassa siksi, että Partioiden salaisesta maailmasta paljastuu uusia puolia vähitellen – niin kirjan päähenkilöille kuin lukijoillekin.

Päiväpartio keskittyy enemmän Pimeyden palvelijoihin. Ensimmäisessä osassa, Yöpartiossa, painopiste oli Valon palvelijoissa. Partio-sarjan kirjoja Lukjanenko on kirjoittanut tähän mennessä viisi osaa.  Juho Paavola