Manhattan Beach

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Tammi 2018
Suom. Helene Bützow

ERITYISESTI kunnianhimoisesta Aika suuri hämäys -romaanistaan tunnettu Jennifer Egan yllättää kolmannella suomennetulla teoksellaan. Manhattan Beach on Yhdysvaltain suuren laman ja toisen maailmansodan aikaan sijoittuva historiallinen romaani. Kirjan keskiössä on nuori Anna Kerrigan, joka elää isän, äidin ja kehitysvammaisen siskonsa kanssa New Yorkin Manhattan Beachilla. Anna on joutunut aikuistumaan varhain ja pyrkii asettumaan rooliinsa, jossa vanhempien rakkaus kohdistuu jatkuvaa huomiota vaativaan pikkusisko Lydiaan.

Kirjan toinen päähenkilö on sekä laillista että laitonta bisnestä pyörittävä gangsteri Dexter Styles, joka on päässyt asemaansa kätevästi naimakaupan kautta. Vaimo kuuluu merkittävään sukuun, joka tuo suojaa myös Dexterille. Gangsterin ja Annan polut risteävät kirjan edetessä useaan otteeseen, ja ensimmäisen kerran Dexter ja Anna tapaavat jo jälkimmäisen lapsuudessa, kun gangsterin asiamiehenä toimiva Annan isä vierailee työnantajansa luona.

Kirjan käsittelytapa ei ole tiukan kronologinen, mutta pieni aikahyppely ei tee kirjan rakenteesta erityisen haastavaa. Sen sijaan Egan luottaa tarinan voimaan ja käyttää myös omaperäisiä mutta sisällöltään rikkaita kielikuvia, jotka Helene Bützow on taitavasti kääntänyt:

”Nellin ronski näppäryys oli täydellisessä ristiriidassa hänen tavallisen, koketeeraavan hienostuneisuutensa kanssa, kun hän raapaisi tikun kenkänsä pohjasta ja sytytti huulien väliin puristamansa ohuen valkoisen savukkeen.”

Kirjasta kuitenkin puuttuu jotain. Teknisesti se on ammattilaisen työtä: juoni kulkee eteenpäin ja lukijan mielenkiintoa pyritään pitämään yllä jättämällä kerrontaan pieniä aukkoja. Loppuun asti hiottu tarina tuntuu kuitenkin jotenkin sieluttomalta.

Esko Juhola (kirjamies.fi)