Inhimillisiä satuja epäinhimillisestä maailmasta

Nadeem Aslam: Kultainen legenda

Like 2019
Suom. Kirsi Luoma

NADEEM ASLAM aloitti kirjailijanuransa jo 13-vuotiaana kirjoittamalla ensimmäisen novellinsa pakistanilaiseen sanomalehteen. Vuoden kuluttua Aslam muutti perheensä kanssa Britanniaan, jossa hän jatkoi uraansa julkaisemalla esikoisteoksensa vuonna 1993. Aslamin väkevät, realistiset ja sydäntä riipaisevat tarinat ovat saanet maailmalla arvostusta ja olleet ehdolla useiden kirjallisuuspalkintojen saajiksi. Hänen viimeisin teoksensa Kultainen legenda vie lukijansa mielikuvitukselliseen pakistanilaiseen Zamanan kaupunkiin, jonka kuumilla ja vilkkailla kaduilla kohtaavat muslimit ja kristityt, rakkaus ja sota, toivo ja pettymys.

Kirjan avauskohtauksessa päähenkilö Nargis ja hänen miehensä Massud kuljettavat käsin harvinaisia ja arvokkaita kirjoja uuteen, heidän suunnitelmansa mukaan rakennettuun kirjastoon. Yhtäkkiä Massud tapetaan keskellä päivää väkivaltaisesti. Nargis tuskin ehtii toipua surusta, kun hänet jo pakotetaan antamaan anteeksi miehensä tappajalle. 

Nargisin tukena ovat hänen palvelijansa, kristitty tyttö Helen ja tämän isä Lily, joista on tullut osa hänen perhettään. Tragedian jälkeen Nargis tutustuu intialaiseen Imraniin, joka on paennut terroristien koulutusleiriltä ja yrittää aloittaa uuden elämän jättämällä menneen taakseen. Yhdessä he pyrkivät rakentamaan rauhaa luomalla kodin kaukana maailman vääryydestä. Onnea etsien he suuntaavat salaiselle paratiisisaarelle vain huomatakseen, ettei korruptiolta, pommituksilta ja terrorismilta voi paeta. 

Kirja on täynnä kertomuksia päivittäisestä epäoikeudenmukaisuudesta ja satunnaisista kuolemista. Legendat ja ennakkoluulot leviävät tavallisten ihmisten arkeen: Muslimilapsille kerrotaan, että kristityt vuotavat mustaa verta. Tuntemattomat henget paljastavat ”uskottomia” kuuluttamalla heidän syntejään moskeijan minareetista. Toimittajat ja tuomarit katoavat. Poliisit ovat väkivaltaisia ja ahneita.

Nargis toteaakin heti kirjan alussa, miehensä kuoltua: ”Kaikki koettelemukset ja kärsimykset tässä ja muissa samankaltaisissa maissa liittyivät perimmältään voimaan ja valtaan. Aivan kaikki. Eivätkä nämä pakistanilaisten kampailut koskeneet pelkästään Pakistania, ne kytkeytyivät koko ihmiskunnan kohtaloon. Ne koskivat koko planeettaa.”

Syvästi koskettavan juonen lisäksi kirjailija keskittyy tarkkuudella henkilöiden tarinoihin. Jokaisella heistä on oma surunsa. Kirja tarjoaa useita kuvia naisista, jotka ovat ulkopuolisia omassa kulttuurissaan. Nargis on lahjakas arkkitehti, jolla on hengenvaarallinen salaisuus. Helen on syntynyt lukutaidottomaan perheeseen. Hän on hyvin koulutettu ja viisas nainen – mutta kristitty. Aysha on imaamin tytär ja leski, joka halua löytää onnen, mutta ei voi vastustaa uskonnollisia sukulaisiaan, jotka eivät hyväksy uudelleen naimisiin menoa.

Kaikesta pahuudesta huolimatta Aslam osoittaa, kuinka rakkaus ja usko hyvään voittavat epätoivon. Kirja ei päästä lukijaansa helpolla, mutta antaa lopussa sekä henkilöille että ihmiskunnalle toivoa paremmasta tulevaisuudesta. 

Klavdia Kurvinen