Toimintaelokuvatähti Steven Seagal ja Vladimir Putin. Seagal on lupautunut Venäjän erikoislähettilääksi ja hoitaa suhteita Yhdysvaltoihin. Seagalille myönnettiin Venäjän kansallisuus vuonna 2016. Kuva: Kremlin.ru

Virkamiesten lahko?

Moskovassa pidätettiin helmikuussa Baring Vostok -sijoitusyhtiön perustaja Michael Calvey. Pahat kielet alkoivat heti laulaa, että turvallisuuspalvelu FSB:n ulkomaalaisia sijoittajia kohtaan osoittamassa mielenkiinnossa oli alkuvuodesta piikki, jonka terävin kärki osui kuin sattumalta Sotšin talousfoorumin alle. Kyseinen foorumi on tapahtuma, jossa italialaisiin design-vaatteisiin pukeutuneet bisnesihmiset puhuvat kepeästi ja täysin realiteeteista piittaamatta siitä, miten valtavasti Venäjän talous aivan lähitulevaisuudessa vahvistuu, miten paljon sanktioista on ollut hyötyä maalle ja miten loistava tulevaisuus meillä on edessämme, kunhan uuden tekno­logian mahdollistamat hienot näköalat avautuvat toden teolla.

Uuden talouden ja teknologian kaunis maisema näyttää todellakin avautuvan – vieläpä varsinaiselta näköalapaikalta eli suoraan ­Lefortovon vankilan ikkunasta.

Normijärjellä ajateltuna ulkomaisten sijoittajien pidätykset eivät varsinaisesti paranna investointi-ilmapiiriä. Talousajattelu tuntuu Venäjällä kuitenkin toimivan toisella logiikalla. Tästä voi nähdä häivähdyksen tarkastelemalla Sotšin talousfoorumin sivuja. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Dmitri Kiselevin johtama valtion mediakonserni Rossija Segodnja ja tämän vuoden tärkein puhuja oli pääministeri Dmitri Medvedev. Pääministerin pitämä esitys oli suunnattu kuvernööreille ja käsitteli sosiaalisektorilla tapahtuvien kansallisten hankkeiden toteuttamista. Esityksen kuultuaan kuvernöörit antoivat haastatteluja Kiselevin toimittajille. Kaupunkitaloutta koskevan luennointiosuuden hoiti valtiollinen VEB-pankki. Roskomnadzorin legendaarinen johtaja Aleksandr Žarov taas piti lehdistötilaisuuden aiheesta ”yritystoiminta ja yksityisyys internet-aikakaudella”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Foorumin näytteilleasettajia olivat muiden muassa Sberbank, Aeroflot, Potšta Rossii ja uutistoimisto Sputnik – kaikki valtio-omisteisia yrityksiä. Yksittäisistä yrityskasvoista ehkä eniten huomiota sai Moskovan alueella asuva Steven Seagal.

Kaiken edellä mainitun lisäksi foorumilla kerrotaan solmitun satamäärin sopimuksia. Onnellisissa kuvissa ja haastatteluissa osallistujat suorastaan säteilevät tyytyväisyyttä saatuaan aikaan jälleen uusia keskinäisiä hallintosuhteita. Lopputulos viittaa siihen, että venäläisen valtiokapitalismin rakennustyöt on viimein saatu päätökseen. Eliitin taloudellisten oikeuksien kaventaminen, ”taistelu koko maailmaa vastaan” ja sanktiopolitiikka kirittivät meitä matkallamme kohti lopullista päämäärää eli kaikkien elämänalojen täydellistä valtiollistamista. Sotšin talousfoorumi paljastaa saavutuksen kaikessa loistossaan.

Venäjällä on luotu omavarainen talousjärjestelmä, jossa yritystoiminnan ainoa rahoitusmuoto on valtion kassan kuppaaminen.

Tämän vuoden osalta tilanne on se, että tehtyjen investointien summa on yksi yhteen valtion yritystukiin budjetoiman rahamäärän kanssa. Sotšin ”sijoittajien” esitysten aiheet ja sisällöt kertovat samaa tarinaa. Tässä kokonaiskuvassa Michael Calveyn pidätyksellä ei oikeastaan ole mitään merkitystä.

Venäjä on muuttunut erämaaksi, jossa turallisuuspalvelun miehet metsästävät ulkomaalaisia dollarinkuvat silmissään. Jahti ei häiritse millään tavoin Medvedevin tapaamisia kuvernaattorien ja yritysjohtajien kanssa. Puhumattakaan siitä, että medialla olisi vaikeuksia suitsuttaa sitä, millainen menestys Sotši jälleen kerran oli.

Retoriikka, jota nykyistä kehitystä vastustava eliitti viljelee, ei oikein istu tähän kuvioon. Ajan henkeen sopeutuminen on toden totta hankalaa ja ne, jotka eivät ole käyneet sotilas­akatemiaa, käyttävät edelleen sellaisia yleviltä vaikuttavia.

Virkamiesten lahko näyttää kuitenkin turvautuvan rituaaleihin. Sen jäsenet sonnustautuvat hienoihin pukuihin ja kerääntyvät juhlasaleihin suorittaakseen menoja, joiden uskovat taianomaisesti parantavan investointiympäristön houkuttelevuutta ja auttavan ennustamaan talouden tulevia tapahtumia. Riittejä jatketaan, vaikka kaikki osallistujat tietävät varsin hyvin, ettei mikään taika tepsi ilman vakaita instituutioita, jotka turvaavat yksityisen omistusoikeuden ja suotuisat olosuhteet aidosti vapaalle kilpailulle.

NG 18/2019

Suom. Marjo Mustonen