Patriarkka siunasi Putinin sodan

Jo kymmenen vuotta sitten tämä lehti julkaisi Venäjällä toiminnan maaliskuussa lopettaneen Novaja Gazetan jutun Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkan Kirillin makeasta elämästä. Kirill on nyt saanut maailman huomion Vladimir Putinin ystävänä ja erikoisena Ukrainan sodan siunanneena uskonnollisena johtajana.

Kun Vladimir Putin käynnisti sodan Ukrainaan vastaan, hän perusteli hyökkäystään 21.2. pitämällään pitkällä televisiopuheella. Vihainen Putin väitti, että Ukrainan hallitus haluaa tuhota ortodoksisen uskonnon Ukrainassa. Putin esiintyi eräänlaisena uskonsoturina.

Vuosikausia Vladimir Putin on halunnut esiintyä eräänlaisena ortodoksisen maailman moraalisena johtajana. Televisiokamerat tallentavat hartaan Putinin sytyttämässä kynttilöitä ja suitsukkeita. Vieressä on usein patriarkka Kirill eli siviilinimeltään Vladimir Gundjavev.

Kirill, joka on kutsunut Putinin johtajuutta Venäjällä Jumalan ihmeeksi, on ollut täysin rinnoin mukana tukemassa Putinin hyökkäystä Ukrainaan. Kirill näkee sodan moraalisena arvokysymyksenä. On gay-paraateja tukeva Ukrainan hallitus ja länsimaat sekä niitä vastustava moraalisesti puhdas ja ylevä venäläinen ortodoksisuus. Näitä oikeita ortodoksisia arvoja edustavat Venäjän tunnustamat Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavallat.”

Kun Pussy Riot -punkbändi piti helmikuussa 2012 mielenosoituksensa kirkossa ja pyysivät punkrukouksessaan Neitsyt Mariaa auttamaan pääsemään eroon Putinista, Kirillin vastaus oli selkeä. Heidän vaatimuksensa olivat korviavihlovaa kirkunaa ja Pussy Riotin jäsenet kasukkaa kantavia pettureita. Kolme jäsentä tuomittiin kahden vuoden vankeuteen ”huliganismista, jonka taustalla oli uskonnollinen viha.”

Vuonna 1946 syntynyt Vladimir Gundjajev muuttui Kirilliksi kun hänestä tuli munkki vuonna 1969. Hänet valittiin patriarkaksi 1.2.2009. Ollessaan ennen tätä metropoliittana hän teki paljon bisneksiä. Hän osallistui 1990-luvulla tupakan maahantuontiin. Tätä seurasi öljyn vientiin liittyvä liiketoiminta. Öljyn vientikauppa vapautettiin patriarkka Aleksi II:n pyynnöstä tullimaksuista. Kirillin hallinnassa olevien omistusten arvoksi tutkija Nikolai Mitrohin arvioi tuolloin noin 1,5 miljardia dollaria.

Kirillille maistuu makea elämä. Kun Kirill vieraili Ukrainassa vuonna 2009, hänellä oli puolen kilometrin mittainen autosaattue. Kirillin 30 000 euron arvoisen Hublot-kellon huomasivat ukrainalaiset toimittajat päivä sen jälkeen, kun Kirill oli muistuttanut Ukrainan television suorassa lähetyksessä, että oli hyvin tärkeä oppia noudattamaan kristillistä askeesia.

Hän on saanut lempinimen ”hiihtomestari”, sillä hän harrastaa intohimoisesti laskettelua. Täta varten hänellä on huvila Sveitsissä ja oma suihkukone.

Lukuisat ortodoksiteologit, kirkolliset vaikuttajat ja kirkon jäsenet eri puolilta maailmaa julkaisivat 13.3. vetoomuksen, jossa torjutaan Kirillin ajatukset venäläisen hengellisen maailman johtajuudesta harhaoppina sekä tuomitaan Venäjän hallinnon sotatoimet. ”Nämä toimet seuraavat tuosta halpamaisesta ja vailla puolustusta olevasta opetuksesta sekä Venäjän ortodoksisen kirkon silmien ummistamisesta, ja ovat perustavasti ei-ortodoksisia, ei-kristillisiä ja tekoja ihmiskuntaa vastaan.”

Koko vetoomus on luettavissa Suomen ortodoksisen kirkon www-sivuilta (https://ort.fi/uutishuone/2022-03-15/teologiryhman-julistus-venalainen-maailma-russkij-mir-opetuksesta)

Ari Turunen on Le Monde diplomatiquen Suomen edistion päätoimittaja

 

Aleksandr Soldatovin juttu Kirillin makeasta elämästä on luettavissa Suomen Le Monde diplomatiquen numerosta 1/2012.