Dostojevski – kiistaton ja kiistelty

Dostojevski – kiistaton ja kiistelty

Siltala 2018, toim. Martti Anhava, Tomi Huttunen ja Pekka Pesonen

MIKÄ ON SYY Dostojevskin pitkäkestoiseen suosioon? Muun muassa tähän kysymykseen pureudutaan teoksessa Dostojevski – kiistaton ja kiistelty, joka on Venäläisen kirjallisuuden seuran suositun luentosarjan pohjalta koostettu teos. Monipuolisella esseekokoelmalla on 12 kirjoittajaa, heidän joukossaan esimerkiksi kirjailija Sirpa Kähkönen, teatteriohjaaja Kalle Holmberg ja venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen.

Tekstien aiheet vaihtelevat kirjoittajien erikoisalojen mukaan, ja ne antavat runsaasti tuoreita, kiinnostavia näkökulmia Dostojevskin tuotantoon. Esseet käsittelevät esimerkiksi Dostojevskin romaanien filosofiaa, teatterinomaisia piirteitä ja omintakeista kirjoitustyyliä. Kirjailija myös asetetaan osaksi kulttuurihistoriaa kuvaamalla esimerkiksi Hitchcockin, Woolfin, Nabokovin ja Wittgensteinin suhdetta hänen teoksiinsa. Vaikka useimmilla kirjoittajilla on tiivis ja henkilökohtainen suhde Dostojevskin tuotantoon, teos ei ole kirjailijan varaukseton ylistys: kokoelmassa käsitellään esimerkiksi Dostojevskin antisemitismiä ja äärinationalismia sekä hänen proosansa ajoittain köykäistä tyyliä. Teos siis auttaa näkemään kirjailijan uudessa valossa, niin hyvässä kuin pahassa.

Kokoelma tavoittaa erinomaisesti Dostojevskin ytimen: kuumeisen tunnelman, hahmoja riipivän ristiriidan, kirjoitustyylin holtittomuuden, teosten moniäänisyyden ja epäilyksen ja uskon tematiikan. Teos ei kuitenkaan rajaudu suppeasti vain Dostojevskiin. Hänen kauttaan päästään käsiksi myös kieltä, kulttuuria ja filosofiaa koskeviin universaaleihin kysymyksiin.

Dostojevski – kiistaton ja kiistelty on varmasti antoisaa luettavaa kaikille Dostojevskista kiinnostuneille. Runsaine aiheineen ja tiiviine teksteineen se antaa pohdittavaa pitkäksi aikaa lukemisen jälkeen. Ja tietysti herättää halun lukea lisää Dostojevskia.

Vellamo Hongisto