Haudattu jättiläinen

Kazuo Ishiguro

Haudattu jättiläinen

TAMMI SUOM. HELENE BÜTZOW

Tuoreessa romaanissa liikutaan kelttien ja saksien mailla. Britanniassa vallitsee rauha, vaikka Kuningas Arthur onkin jo siirtynyt manan majoille. Kyseessä ei ole perinteistä fantasiaa, vaikka tutut jättiläiset, keijut ja lohikäärmeet ovatkin mukana. Yhtä hyvin kirja toimisi myös historiallisena romaanina. Vaikka se onkin klisee, niin tämä on fantasiaa niille, jotka eivät sitä yleensä kuluta.

Tarina kertoo vanhasta pariskunnassa eli Axlista ja Beatricesta. He lähtevät kotikylästään etsimään poikaansa, mutta eivät oikein muista, minne päin kulkea. Matkan varrella pari kohtaa niin ystäviä kuin vihollisia; mukaan lyöttäytyy nuorukainen, soturi sekä entinen pyöreän pöydän ritarikin. Kaukana ollaan Tolkienin eeppisestä tai Martinin mahtipontisesta kerronnasta. Enemmän yhtymäkohtia löytyy Andrzej Sapkowskin Noituri-sarjaan.

Teemana on unohtaminen sekä anteeksianto, joten siinä mielessä Haudatussa jättiläisessä on paljon samaa kuin Yann Martelin Beatrice ja Vergiliuksessa – muutenkin kuin pelkän päähenkilön nimen kanssa. Hiljalleen traumat paljastuvat ja haavat aukeavat, kunnes on jo liian myöhäistä. Upeasta suomennoksesta vastaava Helene Bützow on kääntänyt myös Martelia.
Ilkka Tuokko