Nabila

Sami Michael

Nabila

MANSARDA SUOM. TARJA PHILIP

Nopeasti luettava romaani, joka kuvaa ihmisiä umpisolmuksi kietoutuneen konfliktin keskellä. Israelissa ja Palestiinassa viholliskuvat ovat tiukassa, mutta Sami Michael pyrkii romaanillaan rikkomaan me ja ne -jakoa ja tarkastelemaan maailmaa vastakkaisista näkökulmista.

Palestiinalainen Nabila on joutunut Israelin perustamissodan yhteydessä pakenemaan kodistaan, ja myllerryksessä hän on kadottanut pienen poikavauvansa. Myöhemmin hän löytää juutalaiseksi kasvatetun, aikuisen poikansa. Seuraa identiteetin, juurien ja perheen merkityksen etsimistä ja pohtimista.

Kirja keskittyy äidin ja pojan suhteeseen sekä kummallakin puolella heräävään epäluuloon ja toisaalta uteliaisuuteen. Sekä Israelin että palestiinalaisten harjoittama väkivalta tuodaan esiin, eikä kumpikaan osapuoli ole yksiselitteisesti hyvä tai paha. Viesti on tärkeä, mutta toisaalta kirja antaa ymmärtää, että kyseessä olisi tasapuolinen konflikti, mikä ei ole lainkaan itsestäänselvää.

Kiinnostavasta aiheestaan huolimatta kirja jättää harmillisen tyhjän vaikutelman, eikä saa lukijaa otteeseensa. On vaikea sanoa, johtuuko se tarinasta itsestään vai suomennoksesta. Jotain kuitenkin puuttuu.

Anna Juhola