CoDex 1962


Sjón: CoDex 1962

Like 2019
Suom. Kirsi Luoma, Maarit Kalliokoski, Tuomas Kauko

SJÓN on Islannin tunnetuimpia nykykirjailijoita, jonka nimi nousee toistuvasti esiin kirjallisuuden Nobel-voittajia spekuloitaessa. Hänen tuorein suomennettu teoksensa CoDex 1962 on trilogia, jonka ensimmäinen osa julkaistiin alkukielellä jo vuonna 1994, viimeisin vuonna 2016.  

CoDex 1962 on kokeellinen romaani, jossa erilaiset kirjalliset myytit, kerrontaperinteet ja lajit yhdistyvät iloisesti. Ensimmäisessä, ”rakkaustarinaksi” nimetyssä kirjassa juutalaismies Leo pakenee keskitysleiriltä majataloon Ala-Saksiin, jossa hän muovailee savesta pojan. Isä päätyy savipoikineen Islantiin, ja rikosdraamamaisten tapahtumien jälkeen hän onnistuu herättämään poikansa Josefin henkiin. Viimeinen osa kertoo scifi-henkisen tarinan geenitutkijasta, joka kiinnostuu Josefin epätavallisesta perimästä ja haluaa hyötyä siitä. 

Teos on kuin hengästyttävä, pitkä leikki, jossa yhdistyvät kansantarinat, myytit, sadun ainekset, raamatulliset ja mytologiset viitteet, surrealistiset katkelmat sekä erilaiset kirjallisuuden genret. Kaikkea tätä pitää koossa kertoja, joka kertaa omaa elämäntarinaansa kuuntelijalle, joka väliin kommentoi ja keskeyttää, väliin koettaa vain epätoivoisesti pitää rönsyilevää tarinaa raiteillaan.

Paikoin raskassoutuinen teos palkitsee lukijansa lopussa, kun kertomuksen punainen lanka alkaa loistaa rivien välistä. Ihmiskunnan typeryys ja julmuus saavat vastavalonsa joistakin harvoista inhimillisen hyvyyden osoituksista. Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla taannoin vieraillut Sjón totesi uskovansa kielen ja kirjallisuuden voimaan näinä vaikeina aikoina, jotka ihmiskuntaa parhaillaan haastavat. Kertomusten ja kommunikaation voima inhimillisen tietoisuuden yhdistämisessä on suuri. Sama pätee myös CoDex 1962 -teokseen, joka venyttää kertomakirjallisuuden perinteitä täysin uusiin ratkaisuihin kurkottaen.

Jenni Lindvall