Nadja Tolokonnikova: Pussy Riotin opas aktivismiin


Nadja Tolokonnikova: Pussy Riotin opas aktivismiin

Bazar 2019
Suom. Sirpa Parviainen

VENÄLÄINEN aktivistiryhmä Pussy Riot nousi koko maailman tietoisuuteen, kun ryhmä esitti Putinia arvostelevan punk-performanssin Moskovan Kristus Vapahtajan kirkossa helmikuussa 2012. Esitys kesti kokonaiset 40 sekuntia ennen kuin se keskeytettiin. Paikalta paenneet esiintyjät pidätettiin myöhemmin ja heistä kaksi, Nadja Tolokonnikova ja Maria Aljohina, tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen huliganismista. Heidät armahdettiin vuonna 2013. Tempauksellaan ja sen jälkipuinnilla kommandopipoiset Pussy Riotin jäsenet antoivat kasvot Venäjän heikolle ihmisoikeustilanteelle ja sananvapaustaistelulle kertaheitolla, mutta myös määrittelivät uudelleen tapoja nousta vastarintaan.

Nyt ryhmän johtohahmo Nadja Tolokonnikova on kirjoittanut innostavan ja monitahoisen oppaan aktivismista, jonka suomalaisen esipuheen on kirjoittanut Li Andersson. Tolokonnikovan teksti liikkuu jouhevasti omakohtaisen muistelun ja julistamisen sekä filosofien ja yhteiskuntakriitikoiden ajatusten ruotimisen maastossa. Teosta rytmittävät tietoiskut, jotka vinkkaavat tapoja yhdistää taide ja politiikka tai esittelevät Pussy Riotin lyriikoita tai venäläisen vankilan uudenvuoden menyytä. Toisinsanoen teoksen rakenne on erittäin punk. Erilaisista tyylilajeista rakentuu kuitenkin mielenkiintoinen synergia, joka vastustamattomasti pitää lukijan mukanaan ja samalla piirtää esiin Tolokonnikovan ajattelun – ja asenteen – ytimen, jota takakannessakin julistetaan: “Protestoi radikaalisti, vastusta iloisesti!”

Inspiroivaa lukukokemusta tosin varjosti ajatus maailman pimeimmistä, totalitaristisista kolkista, joissa aktivismilla pääsee hengestään takuuvarmasti ja nopeasti. Sellaisiin oloihin verrattuna mahdollisuus kansalaisaktivismiin on luksusta, johti se sitten laajaan, rauhaisaan lakkoiluun tai työleirille hakattavaksi. Siinäkin on yksi hyvä, joskin nurinkurinen syy aktivistin iloon.

Emilia Miettinen