Sarjakuva-arviot 5/2023

Pyöräilyä, vähemmistökieliä ja sotalapsimuisteluita

Syksyn kiinnostavimmissa sarjakuvissa kerrotaan menneistä ajoista henkilökohtaisella otteella. 

Sanna Hukkasen Taiga – etnografinen matkakertomus kuvaa hänen matkojaan Venäjällä suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten puhujien luona ennen kulttuuriyhteistyön pysäyttänyttä sotaa. Tiitu Takalo ja Tiina Männistö-Funk kertovat Polkimilla-teoksessaan polkupyöräilyn historiasta henkilökohtaisten muistojen ja tutkimusten kautta. Maija Louhio puolestaan on sovittanut sarjakuvaksi Timo Myllylän lapsuusmuistoja sotalapsena Ruotsissa ja nuoruutta identiteettikriisin keskellä teoksessa Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Taiga ja Polkimilla elävöittävät faktoja hyvin samalla tavalla: päähenkilöinä ovat tekijät itse, sarjakuvataiteilijuus ammattina on keskeinen osa juonta ja monitasoisten tarinoiden eri kerrokset erotetaan toisistaan visuaalisia elementtejä kuten värimaailmoja vaihtelemalla. 

Polkimilla -kirjassa historiantutkimukseen perustuva kuva menneisyydestä on piirretty näkyviin ruskean eri sävyissä, nykyisyys laajemmalla paletilla ja omat muistot värikkäämmin. Taigassa hehkuvat pohjoisen luonnon eri vuodenaikojen rikkaat värimaailmat, ja kun siirrytään mytologiaan tai historiaan, sivujen taustavärit heijastavat dramaattisia tapahtumia. Välillä leikitään perinteisissä käsitöissäkin toistuvilla muodoilla. Molemmissa teoksissa riittää katsottavaa, luettavaa ja pohdittavaa pitkäksi aikaa. 

Taigassa päähenkilö kiertää Venäjän kaupungeissa opettamassa sarjakuvan käyttöä vähemmistökansa-aktivismin välineenä ja tapaa samalla erilaisia ihmisiä, yleensä alueiden kulttuuritoimijoita. Työpajoihin osallistuvat piirtävät neljän ruudun sarjakuvajulisteita itselleen tärkeistä aiheista. Niitä ovat vähemmistökielten säilymisen ohella esimerkiksi ihmisen yhteys luontoon ja suuryritysten asema. Nykyajassa näkyvät myös myytit, tarinat ja historia ja niistä kerrotaan lukijalle selkeästi, taustatietoja odottamatta. Työpajojen tuotoksia on julkaistu suomennettuina Fugrics – sarjakuvia suomalais-ugrilaisesta maailmasta -teoksessa (2020) Hukkasen ja Anna Voronkovan toimittamana.

Polkimilla tarjoaa helposti sisäistettävässä muodossa faktoja pyöräilyn historiasta: miten yläluokan huvista tuli koko kansan kulkuväline, ja miten se teollistumisen myötä ajettiin uudelleen marginaaliin – ja visioidaan vastapainoksi tulevaisuuden kaupunkia, jossa polkupyörä on taas tärkein liikkumisväline. Välissä käydään läpi henkilökohtaisia pyöräilykokemuksia.

Näihin monikerroksisiin tietoteoksiin verrattuna Poika joka ei halunnut palata Suomeen on kevyt ja helppolukuinen teos, mutta sekin käsittelee vakavia aiheita: lapsuutta pakolaisena vieraassa maassa ja identiteetin rakentamista kahden maan, todellisuuden ja perheen inspiroimana. Vaikka tarinassa käydään läpi rankkoja kokemuksia, niiden rinnalla korostuvat selviytymiskeinot ja lämpimät ihmissuhteet. Yleinen tunnelma on lämmin, aikojen kultaama. Tekstien reunustamat, usein kuplattomat kuvat tuovat mieleen vanhat valokuvat. 

Näiden teosten soisi jo sisältönsä puolesta kuuluvan peruskoulun opetusohjelmaan. Ne ovat loistavia esimerkkejä siitä, miten sarjakuvat voivat olla yhtä aikaa taiteellisesti kiinnostavia ja korkeatasoisia, sisällöltään rikkaita ja moniulotteisia – ja samalla, kiitos kuvien ja tekstin rytmikkään vaihtelun, kevyitä ja helppolukuisia. 

Miia Vistilä

Sanna Hukkanen: Taiga – Etnografinen matkakertomus

TäysiKäsi & Zum Teufel & Umpihanki 2023

Tiitu Takalo & Tiina Männistö-Funk: Polkimilla nyt, ennen ja tulevaisuudessa

Suuri Kurpitsa 2023

Maija Louhio: Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Suuri Kurpitsa 2023