Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa

Gummerus 2018 Suom. Kristiina Drews

KAMILA SHAMSIEN romaani Joka veljeään vihaa voitti vuonna 2018 Women’s Prize for Fiction -palkinnon ja oli edellisvuonna ehdolla sekä Man Booker Prize että Costa Novel Award -palkinnon saajaksi. Shamsien romaani muistuttaa nykyaikaistettua antiikin tragediaa, jossa tunteet joutuvat kovalle koetukselle.

Isma Pasha on nuori Lontoossa asuva pakistanilainen, joka joutuu pitämään huolta pikkusiskostaan ja pikkuveljestään äitinsä kuoleman jälkeen. Hän on täynnä potentiaalia mutta on jäänyt töihin pesupalveluliikkeeseen, ja näyttää siltä, että uskoa, kestävyyttä ja perheen rakkautta lukuun ottamatta hänellä ei ole mitään jäljellä. Ei muuta kuin ikuista pelkoa, koska hän on jihadistin tytär.

Aneeka ja Parvaiz ovat kaksoset, joiden yhteys on paljon voimakkaampi ja syvempi kuin kuvitella saattaa. He kulkevat eri elämänpolkuja pitkin mutta muodostavat samaan aikaan rikkomattoman kokonaisuuden. Vaikka Parvaiz seuraa isänsä jalanjälkiä ja liittyy jihadistien joukkoon, Aneeka ei luovu toivosta pelastaa veljensä huonoilta teiltä keinolla millä hyvänsä.

Parvaiz on yksi kirjan kiistanalaisimmista hahmoista. Hän on itsekäs ja kiittämätön mutta ei ansaitse kohtaloa, joka hänelle on luvattu. Parvaiz joutuu isänsä aatteen uhriksi, helpoksi saaliiksi ja työkaluksi muiden käsissä.

Shamsie käsittelee tärkeässä kirjassaan yhtä nykyajan vaikeimmista ilmiöistä – länsimaissa asuvien maahanmuuttajaperheiden nuorten arvonmuodostusta ja samalla kamppailua ennakkoluuloja vastaan. Isma, Aneeka, Parvaiz ja romaanin muut hahmot ovat vaikean valinnan edessä, jonka lopputulosta he eivät voi paeta.

Kumpi on voimakkaampi: verisiteet vai rakkauden siteet? Kumpi on tärkeämpää: laupeus vai lainmukaisuus? Romaani osoittaa, että jokaisen tulee etsiä vastaukset näihin vaikeisiin kysymyksiin itse.

Klavdia Kurvinen