Anton Monti: Minne menet, Italia?


Anton Monti: Minne menet, Italia?

S&S 2019

SUOMALAIS-ITALIALAISEN tietokirjailija Anton Montin teos Minne menet, Italia? esittelee nyky-Italiaa ja sen kansalaisten sielunelämää monen eri teeman kautta: ruokakulttuuri, ympäristö, perhe, talous, politiikka ja niin edelleen. Se on erinomainen kurkistus maahan niille lukijoille, jotka eivät tiedä Italiasta ja Italian nykytodellisuudesta paljoakaan. Asiaan perehtyneemmille teoksessa lienee osin ennestään tuttua asiaa.

Koska tunnustan lukeutuvani ensimmäiseen lukijaryhmään, sain Montin kirjasta irti paljon. Italia on rutkasti turistien jämähtäneitä mielikuvia monipuolisempi maa. Sen väestöön kuuluu monia eri kielivähemmistöjä, muun muassa suuret saksan- ja sloveeninkieliset vähemmistöt, puhumattakaan sardin ja katalaanin kielten puhujista. Maantieteellisestikin Italia pääsee yllättämään: siellä sijaitsee Euroopan eteläisin jäätikkö ja se on ainut manner-Euroopan maa, jossa asustaa sekä karhuja että susia. 

Mielenkiintoinen nippelitieto sikseen: punaisena lankana Montin kirjassa kulkee italialaisten hiipuva tulevaisuudenusko. Euroopan sairaana miehenä tunnetun maan väestönkasvu on surkeaa, ja nuoret aikuiset eivät löydä paikkaansa työelämässä. Valtionvelka huimaa päätä eikä ole vähenemään päin alati kertyvien korkojen takia, vaikka Euroopan unionin vaatimia säästötoimenpiteitä on noudatettu – mikä on taas omiaan kääntämään kansalaisten mielialat EU-vastaiseksi. Samaan aikaan yksityistalouksien nettovarallisuus on moninkertainen suhteessa valtion velkaan, mutta raha kansalaisten sukanvarressa ei pyöritä kansantalouden pyöriä. Italian talouden pelastus on vienti – italialaiset tuotteet mielletään erityislaatuisiksi ja sellaisena haluttaviksi.

Kaiken kaikkiaan Montin helposti lähestyttävä kirja kysyy enemmän kysymyksiä kuin vastaa niihin ja sellaisenaan kuvaakin nyky-Italian tilaa varsin osuvasti. 

Emilia Miettinen