Richard Osborne ja Ralph Edney: Filosofia aloittelijoille

Richard Osborne ja Ralph Edney: Filosofia aloittelijoille

Suom. Risto Koskensilta
Niin & Näin 2019

FILOSOFISEN aikakauslehtensä lisäksi kustantamo niin & näin julkaisee ainoana Suomessa yksinomaan filosofiaa käsitteleviä kirjoja, ja nyt kustantamo on tarttunut eräänlaiseen filoso­fian perusteokseen. Richard Osbornen kirjoittama ja Ralph Edneyn kuvittama sarjakuvamainen Filosofia aloittelijoille johdattaa lukijaa läpi filosofian historian aina meidän päiviimme saakka. 

Kirjan esitystapa koostuu sekä perinteisistä sarjakuvista että tekstistä ja kaavioista, joita rytmittävät Edneyn ilmeikkäät kuvitukset. Sellaisenaan varsin vauhdikas kokonaisuus toimii hyvin. Vaikka kirja on helposti lähestyttävä, sen sisältö ei ole nopeasti omaksuttavissa – niin paljon henkilöitä ja teorioita filosofian historiasta se esittelee peräjälkeen. Ennemminkin tämä kirja toimii opuksena, jota voi palata lukemaan pienissä erissä, tai jopa nopeana hakuteoksena.

Teos marssittaa esiin ajattelijoita ja suuntauksia kronologisessa järjestyksessä. Koska filosofian historia on monella tavalla erottamatonta yhteiskuntien kehityksen historiasta, kirja perehdyttää samalla muun muassa matematiikan ja tähtitieteen perustavanlaatuisiin oivalluksiin sekä esimerkiksi kristinuskon kehityksen historiaan. Teos muistuttaa myös, että ainakin jossain maailmanhistorian vaiheissa ajattelu on ollut melkeinpä se vaarallisin ammatti, niin helposti sen takia on päässyt jopa hengestään. Olemme nyky-yhteiskunnassakin paljosta velkaa noille marttyyreille, jotka pitivät kiinni oikeudestaan ajatella itse ja jakaa ajatuksensa muiden kanssa yhteiseksi hyväksi.

Erinomaisen hyödyllinen on teoksen loppuun koottu kirjallisuuslista, johon on koottu valikoima sekä kirjassa viitattuja teoksia että muuta varteenotettavaa luettavaa aiheesta kiinnostuneille. Kokonaisuudessaan Filosofia aloittelijoille on ehdottoman suositeltavaa ja innostavaa luettavaa kaikille – ei filosofiasta vaan – maailmasta kiinnostuneille!

Emilia Miettinen

Brexitin pitkät juuret
Anton Monti: Minne menet, Italia?