Totuuden jälkeen

Antto Vihma, Jarno Hartikainen, Hannu-Pekka Ikäheimo & Olli Seuri: Totuuden jälkeen

Teos 2018

TOTUUDEN JÄLKEEN on ensimmäinen suomalainen yleistajuinen ja kattava katsaus totuudenjälkeiseen aikaan ja etenkin sen mediassa aikaansaamiin muutoksiin ja haasteisiin. Tekijöiden mukaan totuudenjälkeisen ajan tärkeimpiä ajureita ovat ennen kaikkea viestintäteknologian räjähdysmäinen kehitys sekä länsimaiden syvenevä poliittinen polarisaatio. Nämä ovat synnyttäneet keskeisiä totuudenjälkeisiä ilmiöitä, joita ovat verkostojen vallan lisääntyminen, asiantuntijuuden murros ja median kriisi.

Teoksen suurin ansio on selkokielisyys. Se avaa lukijalle ymmärrettävästi epämääräisinä häilyviä ilmiöitä. Termien kuten bullshitting, kiilatekniikka ja tasapuolisuusharha avaaminen selkeyttää kaoottiselta tuntuvaa mediamaailmaa. 

Viisi tapaustutkimusta valottavat suomalaisen mediakentän taistelua totuudenjälkeisten strategioiden kanssa. Kirjassa käsitellään aiheita, jotka ovat viime vuosina herättäneet paljon keskustelua: muun muassa tuulivoiman väitettyjä terveyshaittoja ja Itämeren turvallisuustilannetta. Tekijät kuvaavat hyvin sitä, kuinka edes lintukotona pidetty kotimaamme ei ole turvassa totuudenjälkeisen ajan ilmiöiltä ja kuinka ahtaalle perinteinen media on ajettu tällaisten uusien ilmiöiden käsittelyn suhteen. Kun yhteisiä pelisääntöjä totuudenjälkeisten ilmiöiden käsittelyyn ei vielä ole, saattaa media tahattomastikin pelata vastustajansa pussiin aiheista uutisoidessaan. 

Teoksessa ehdotetaan, että murroksessa kamppaileva media voisi löytää jälleen jalansijan totuudenjälkeisessä maailmassa uusintamalla roolinsa. Jähmeästä vallan vahtikoirasta tulisi näin kuraattori ja kumppani: se verkoston osa, jossa tieto välittyy laadukkaasti ja tasa-arvoisemmassa dialogissa yleisön kanssa.

Jenni Lindvall