Miten kaunis on meri, Margarita


Sergio Ramírez: Miten kaunis on meri, Margarita

Aviador 2020,
suom. Jyrki Lappi-Seppälä

MERKITTÄVÄN ja palkitun nicaragualaisen kirjailijan Sergio Ramírezin vastikään suomennettu Miten kaunis on meri, Margarita ilmestyi alun perin vuonna 1998. Se oli kirjailijan läpimurtoteos. Ramírez johdattelee lukijan Nicaraguan historiaan kahteen merkkihenkilöön liittyvien tapahtumien kautta. Vuonna 1906 juhlitaan kansallisrunoilija Rubén Daríon paluuta kotimaahan ja kotikaupunkiinsa Leóniin. Vuonna 1956 presidentti ja diktaattori Anastasio Somoza vierailee Leónissa. Hänen kunniakseen järjestetyille iltajuhlille on kuitenkin muutamalla kansalaisella omat suunnitelmansa.

Ramírezin historiankerronta on kaikkea muuta kuin paatoksellista ja puuduttavaa. Suunvuoron saavat tapahtumiin osallistuneet ihmiset. Vuoden 1956 ravintolan pöydässä keskustellaan niin Daríon elämää tutkivan toimittajan Rigoberton työstä kuin tehdään suunnitelmia tulevaisuuden muuttamiseksi ja diktatuurin kaatamiseksi. Juuri keskustelut henkilöiden välillä rakentavat tarinaa: toisilla on varmaa tietoa menneistä asioista, toisilla vähemmän todisteita mutta yhtä lailla varmuutta. Näin piirtyy esimerkiksi Rubén Daríosta raadollinen kuva, jonka rehellisyyttä voi vain arvailla. Ramírez tuo mielenkiintoisella tavalla esille historiallisten kertomusten rakentumisen mielivaltaisuuden. Rigoberto ja hänen toverinsa eivät kuitenkaan vain keskustele. Heidän suunnitelmansa huipentuvat toimintaan Somozan iltajuhlassa.

Teoksessa tragedia ja räävittömyys kohtaavat toisensa, mutta lukija ei kuitenkaan pääse helpolla. Teos vilisee nimiä, henkilöhistorioita ja pieniä kertomuksia sekä aikatasoilta toisille siirtymisiä. Jos haluaa pysyä kartalla kaikista juonteista, keskittymiskyky täytyy siis pitää mukana. Teos palkitsee kyllä viitseliään lukijan. Myös teoksen suomentaja Jyrki Lappi-Seppälä on tehnyt ansiokasta työtä: kieli on luontevaa ja värikästä.

Elina Sivula